Proszę o pomoc
swws: Obwód prostokąta wynosi 8 cm . Przyjmując że jeden z boków ma długość x podaj wzór na pole tego
prostokąta . Oblicz to pole dla x=1 , x=2 oraz x=3 . jakie wartości może przyjmować x ? Dla
jakiego x to pole jest największe , ile wynosi ?
5 cze 21:33
Eta:
Podpowiadam
5 cze 22:08
Eta:
x −−− długość jednego boku
b −−− długość drugiego x>0 i b>0
2x+2b = 8 => x +b =4 => b= 4 − x to 0< x <4
P(x) = x*( 4 −x)
policz P(1) =......
P(2)=......
P(3)= ....
P(x) = − x
2 +4x
to: b
max= 4 −2 = 2
pole jest maksymalne , gdy prostokąt jest kwadratem o boku
x = 2
więc maksymalne pole:
P(2) = 4 [j2]
5 cze 22:18
Zuza: dzięki wielkie
5 cze 22:55