udowodnij... okrąg wpisany w czworokąt
damorka: Mam pytanie odnośnie moich najbardziej znienawidzonych zadań, czyli tych, w których trzeba coś
udowodnić, uzasadnić...
Polecenie jest takie: Udowodnij, że równoległobok, w który można wpisać okrąg, jest rombem.
był drugi podpinkt z kwadratem, ale to proste, a tu za bardzo nie wiem.
wiadomo, że w rombie sumy przeciwległych boków są sobie równe, a to jest warunek potrzebny do
tego, żeby w czworokąt można było wpisać okrąg, a w równelogłoboku nie są równe..Ale czy to
wystarczy do uzasadnienia? Bo mi się wydaje, że nie...Chociaż w tym z kwadratem podobnie
zrobiłam..
proszę o odp..jakie jest Wasze zdanie?
Mariusz: mi sie wydaje że trzeba to udowodnić
boki równoległoboku mają a i b
promień okręgu wpisanego w równoległobok jest równy 1/2 h
z wzoru
| | 2a*h | |
1/2h= |
| podstawiamy wzór na pole
|
| | 2(a+b) | |
a+b=2a
b=a czyli jest to romb
Eta:
Można też tak

Jeżeli okrąg jest wpisany w czworokąt , to czworokąt jest opisany na okręgu.
Korzystając z warunku ,że sumy boków przeciwległych muszą być równe:
więc:
a+ a = b+b
2a = 2b /:2 => a = b ... więc jest kwadratem lub rombem
co oznacza ,że jeżeli :
równoległobok jest prostokątem to mamy : wtedy kwadrat
jeżeli jest równoległobokiem : to romb