matematykaszkolna.pl
udowodnij... okrąg wpisany w czworokąt damorka: Mam pytanie odnośnie moich najbardziej znienawidzonych zadań, czyli tych, w których trzeba coś udowodnić, uzasadnić... Polecenie jest takie: Udowodnij, że równoległobok, w który można wpisać okrąg, jest rombem. był drugi podpinkt z kwadratem, ale to proste, a tu za bardzo nie wiem. wiadomo, że w rombie sumy przeciwległych boków są sobie równe, a to jest warunek potrzebny do tego, żeby w czworokąt można było wpisać okrąg, a w równelogłoboku nie są równe..Ale czy to wystarczy do uzasadnienia? Bo mi się wydaje, że nie...Chociaż w tym z kwadratem podobnie zrobiłam.. proszę o odp..jakie jest Wasze zdanie? emotka
5 cze 17:24
Mariusz: mi sie wydaje że trzeba to udowodnić boki równoległoboku mają a i b promień okręgu wpisanego w równoległobok jest równy 1/2 h z wzoru
 2P 
r=

2a+2b 
 2a*h 
1/2h=

podstawiamy wzór na pole
 2(a+b) 
 4a*h 
1=

skracamy
 2(a+b) 
a+b=2a b=a czyli jest to romb
5 cze 17:34
damorka:
  2P  
r=

2a + 2b 
skąd się wziął ten wzór? bo wszystko inne rozumiem, oprócz tego.. P to pole powierzchni
5 cze 17:41
Eta: Można też takemotka Jeżeli okrąg jest wpisany w czworokąt , to czworokąt jest opisany na okręgu. Korzystając z warunku ,że sumy boków przeciwległych muszą być równe: więc: a+ a = b+b 2a = 2b /:2 => a = b ... więc jest kwadratem lub rombem co oznacza ,że jeżeli : równoległobok jest prostokątem to mamy : wtedy kwadrat jeżeli jest równoległobokiem : to romb
5 cze 17:57
damorka: OKemotka dzięki emotka przydało się bardzo
5 cze 18:06