to znów ja nieporadny:)
Maniek: Przekątna trapezu równoramiennego jest prostopadła do ramienia i tworzy z dłuższą podstawą kąt
30 stopni. Oblicz długość tej przekątnej i ramienia trapezu, jeśli dłuższa podstawa ma 9 cm.?
5 cze 13:37
Maniek: są moje dziewczyny
5 cze 13:42
Eta: 
Gimnazjum? czy liceum? ... znasz f. trygonometryczne?
5 cze 13:43
Maniek: gimnazjum Eta
5 cze 13:44
Maniek: coś tam znam
5 cze 13:45
Eta: OK

Chwila, narysuję trapez
5 cze 13:45
Eta:

Banalne zadanko

ΔACB jest prostokątny
ponad to d jest wysokością trójkąta równobocznego o boku długość 9
zatem k=
12*9 = 4,5
k= 4,5
| | a√3 | |
d= |
| −−− bo jest wysokością trójkąta równobocznego o boku "a"
|
| | 2 | |
d = 4,5√3
Zadowolny?
5 cze 13:54
Maniek: zadowolony i dzięki śliczne
5 cze 13:58
Eta:
5 cze 13:59