FUNKCE UWIKŁANE , pomoc
Krysia: Mam pytanko, bo czegos tu za mało, albo tylko tak mi sie wydaje...
Mam funkcje uwikłaną daną równaniem
cos(xy) −x− 2y=0
Mam obliczyć pochodną tej funkcji uwikłanej y'(1)
I licząc pochodne cząstkowe zostaje mi wciąż sam y i nigdzie sie nie redukuje, cięzko mi
wyliczyć y z podanego równania, bo jest on zarówno jako liczba zeczywista i jako argument w
cosinusie, prosze o pomoc
5 cze 19:44
AS: f(x,y) = cos(xy) − x − 2y
f'x = −ycos(xy) − 1
f'y = −xsin(xy) − 2
5 cze 20:07
Krysia: Do tego to i ja doszłam, podstawić pod wzór i wyliczyć pochodne cząstkowe umiem, tylko
interesuje mnie czy uda mi sie wyliczyć wartość tej pochodnej do 1 , czy poprostu tak to
zostawić ze zmienną y i nic dalej nie robić i gotowe
5 cze 20:13
AS: Nie rozumiem co się kryje pod sformułowaniem <wartość pochodnej do 1>
5 cze 20:55
Krysia: sorki y'(1) bach bach pierwsza pochodna dla x= 1
podobny mam problem co zrobić z takim samym typkiem
x3 +y3 −2yx=0 Ten sam problem, funkcja uwikłana mam obliczyć pierwszą pochodną pochodną
y'(1)
i oczywiście po podstawieniu do wzpru z pochodnymi cząstkowymi po x i y mam wyrażenie z samym
y, czy to dobrze?
5 cze 20:59
AS: Niepokoi mnie jedno,w temacie jest równanie a nie funkcja,
Czy chodzi o f'(x = 1,y) = 0?
f(x,y) = x3 + y3 − 2*x*y
f'x = 3*x2 − 2*y
dla x = 1 f'x = 3 − 2*y
f'y = 3*y2 − 2*x
dla x = 1 f'y = 3*y2 − 2
5 cze 21:07
Krysia: zadanie kolokwianle ma następującą treść Obliczyć y'(1) dla funkcji uwikłanej danej
równaniem..... i mam podane równanie obydwa, typki, które podałam
Próbowałam, skożystać z twierdzenia o istanieniu i różniczkowalnośći funkcji uwikłanej
ktre mówi że funkcjia uwikłana w specjalnym punkcie P0 =(xo, yo) spełnia warunki F(xo,
yo)=0 i pochodna cząstkowa od tego punktu Po jest rżna od zera..... ale lipa
5 cze 21:12