Błagam o pomoc
Zuza: Zespół kosiarzy miał skosić dwa łany, z których jeden był dwa razy większy od drugiego. Przez
połowę dnia zespół kosił większy łan. Następnie kosiarze rozdzielili się na dwie równe grupy.
Pierwsza grupa pozostała na większym łanie i skosiła go w całości do wieczora. Druga grupa
kosiła mniejszy łan, na którym wieczorem został jeszcze kawałek, skoszony nazajutrz przez
jednego kosiarza w ciągu jednego dnia. Ilu kosiarzy było w zespole?
5 cze 21:44
Bogdan:

x − liczba kosiarzy
| | x | |
mniejszy łan: |
| * pół dnia + 1 * 1 dzień |
| | 2 | |
| | x | |
większy łan: x * pół dnia + |
| * pół dnia |
| | 2 | |
| | x | | 1 | | 1 | | x | | 1 | |
2 * ( |
| * |
| + 1*1) = x * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | x | | x | | x | |
| + 2 = |
| + |
| ⇒ 2 = |
| ⇒ x = 8. |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Odp.: W zespole było 8 kosiarzy
5 cze 22:48
Zuza: Ok , dzięki CI wielike
5 cze 22:57