matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.10.2018
Zadania
Odp.
7
wojtylll:
Czy mógłby ktoś pomóc znaleźć błąd? Z góry dziękuje. Zadanie polega na pokazaniu przekształceń funkcji
4
Kuba:
Witam wytłumaczyłbym mi ktoś jak rozwiązać ten układ równań z wart bezwzgl. I parametrem z góry dziękuje :
4
darkvegan:
Jak rozwiązać taką nierówność? 5x
4
+x
2
+
√
x
+2
x
≥1
4
Ola:
(5pierwiastek 3 stopnia z 4+pierwiastek 3 stopnia z 12)× 2 pierwiastek 3 stopnia z 2=
4
Kara:
Mamy liczbę naturalną trzycyfrową. Suma jej cyfr jest równa 9, cyfra dziesiątek równa się średniej arytmetycznej cyfr setek i jedności. Gdy do tej liczby dodamy 198, to otrzymamy
8
Piotrek:
Proszę o pomoc/poradę. Jak narysować wykres funkcji , jeśli
4
Kara:
Mamy liczbę naturalną trzycyfrową. Suma jej cyfr jest równa 9, cyfra dziesiątek równa się średniej arytmetycznej cyfr setek i jedności. Gdy do tej liczby dodamy 198, to otrzymamy
1
Aga:
10
Aga:
Suma dwóch liczb wynosi 5, a różnica ich odwrotności równa się iloczynowi odwrotności tych liczb. Znajdź te liczby
1
Patryk:
Dane są przedziały A = (−6.−1), B=(−4,2)]. Zaznacz je na osi liczbowej. Następnie wyznacz zbiory
1
ŻółtyKwiatek:
Wyznacz wektor jednostkowy równoległy do wektora u. A) u = [ −8; 6]
11
gfddfg4433:
Blagam, pomocy! Dla jakich parametrów a równanie: cosα= a
2
−1/a
2
ma rozwiązanie?
2
Leon:
b
n
=(n+1)(2n−1)/n
1
Lora:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) =|tg(π/2−x)|−1 Na podstawie wykresu wyznacz miejsca zerowe i wyznacz zbiór rozwiązań nierówności f(x+π/4)<0
3
zadanie:
a
1
=1
6
Lora:
Funkcja f(x) =sin(π+x) gdzie x∊<−π, 2π>
20
Stefan:
x
3
+4x
2
x
2
+x−12
≥0 POMOCY NIE WIEM
5
nieumiejaca:
naszkicuj wykres funkcji f(x) = cosx
(do potęgi): ∑ (lcosxl − 1)
6
Alfred:
Witam Chce udowodnić koledze, że A*(B/C) zawsze jest równe (A*B) /C gdzie A, B, C to liczby całkowite
25
Marcin:
Rozwiąż nierówność. Mam taką nierówność wymierną i niestety nie umiem sobie z nią poradzić, próbuje przenieść na
11
Sara:
|4x−5/2x+7|−3≤0
4
xXx:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie:
1
karol55:
cześć, nie wiem jak rozwiązać te dwa równania, czy ktoś mógłby pomóc lub naprowadzić?