Zadanie z geometrii analitycznej, zupełnie nie wiem jak się za nie zabrać
ŻółtyKwiatek: Wyznacz wektor jednostkowy równoległy do wektora u.
A) u = [ −8; 6]
B) u = [ 1; 1 ]
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, powinno wyjść:
A) [−4/5; 3/5] lub [4/5; −3/5]
B) [√2/2; √2/2] lub [−√2/2; −√2/2]
3 paź 19:31
Mila:
|u|=
√82+62=10
Normalizujemy wektor u
→
| | −8 | | 6 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
un→=[ |
| , |
| ]=[− |
| , |
| ] || [ |
| ,− |
| ] |
| | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Dalej działaj sam Kwiatuszku
3 paź 19:36