Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli
Piotrek: Proszę o pomoc/poradę. Jak narysować wykres funkcji , jeśli
f(x) = x3 − 3x2 + 3x − 1
wiem, że to wzór skróconego mnożenia (x+1)3 ale nie wiem co dalej. Ponadto dwa inne wykresy.
f(x) = x+3x +2 + 3
f(x)= i{−1}{1−x} − 1
3 paź 19:50
3 paź 19:52
Piotrek: Dziękuję za poprawienie. W tych dwóch też trzeba narysować wykres funkcji, nie wiem jak to
zrobić.
3 paź 19:53
Janek191:
| | ( x − 2) − 1 | | − 1 | | −1 | |
f(x) = |
| + 3 = 1 + |
| + 3 = |
| + 4 |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
Rysujemy wykres funkcji
| | −1 | |
g(x) = |
| i przesuwamy go o wektor v = [ 2, 4] |
| | x | |
3 paź 20:12
Janek191:
| | − 1 | | 1 | |
f(x) = |
| − 1 = |
| − 1 |
| | 1 − x | | x −1 | |
Rysujemy wykres funkcji
| | 1 | |
g(x) = |
| i przesuwamy go o wektor u = [ 1, − 1] |
| | x | |
3 paź 20:14
Krzysiek60: f(x)x3−3x2+3x−1= (x−1)3
Zrob tabelke i narysuj wykres
3 paź 20:15
Piotrek: Dziękuję bardzo.
3 paź 20:17
Janek191:

f(x) = x
3 − 3 x
2 +3 x − 1 = (x − 1)
3
3 paź 20:17
the foxi:
...albo można narysować wykres f(x)=x3 i przesunąć go o 1 jednostkę w prawo, by powstał
g(x)=(x−1)3
3 paź 20:19