Nierówność wymierna
Marcin: Rozwiąż nierówność.
Mam taką nierówność wymierną i niestety nie umiem sobie z nią poradzić, próbuje przenieść na
jedną stronę, lecz zacznijmy od wyjaśnienia jak wyznaczyć dziedzinę w takim zadaniu a
nastepnie wszystko po kolei

HELP
3 paź 12:18
Jerzy:
2x2 + 7x = 0 ⇔ x(2x + 7) = 0 ⇔ x = 0 lub 2x + 7 = 0 ⇔ ... x = 0 lub x = −7/2
2x2 + 5 > 0 dla dowolnego x
zatem D = ?
3 paź 12:49
Jula: 2x2 +7X =0
x (2x+7)=0 dla x=0 lub 2x+7=0
2 x=−7
x=−7/2
2x2+5=0
2x2=5
x2=5/2
x= √5/2
D= R−{−√5/2 }, 0 ,√5/2 ,−7/2 }
3 paź 13:24
Jerzy:
@Jula 2x2 + 5 > 0 dla dowolnego x
3 paź 13:26
Marcin: przepraszam bardzo........ zapomniałem o x po 5
| 2x+1 | | 2x+3 | |
| < |
| |
| 2x2+7x | | 2x2+5x | |
3 paź 14:14
Krzysiek60: 2x
2+5x=0
| | 5 | |
x(2x+5)=0 ⇒x=0 lub x=− |
| |
| | 2 | |
3 paź 14:26
Jerzy:
No ... jeszcze pierwszy mianownik
3 paź 14:27
Krzysiek60: Pierwszy napisales 12 : 49 tylko niech sobie to zapisze.
Tylko moze teraz taki zapis bardziej obowiazuje
2x
2+7x≠0
| | 7 | |
x(2x+7)≠0 stad x≠0 i x≠− |
| |
| | 2 | |
W zaleznosci od przyjetej konwencji
Stad cala dziedzina tej nierownosci
| | 7 | | 5 | |
D=R\{0, i −( |
| ) i −( |
| )} |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 14:34
Marcin: i co dalej?
3 paź 15:25
PW: Od początku wiesz − przenieść wszystko na jedną stronę, odjąć ułamek od ułamka i myśleć − kiedy
wynik jest ujemny.
3 paź 15:33
Marcin: trzeba jeszcze sprowadzić do wspólnego mianownika, żeby móc odejmować, a niestety mam z tym
problem.
3 paź 15:36
Jerzy:
| a | | c | | a*d − c*b | |
| − |
| = |
| |
| b | | d | | b*d | |
3 paź 15:37
Marcin: (2x+1)(2x+5)−(2x+3)(2x+7) x(x2+7)(2x+5) <0
3 paź 15:42
Krzysiek60: | 2x+1)(2x2+5)−(2x+3)(2x2+7) | |
| <0 |
| (2x2+7)(2x2+5) | |
3 paź 15:57
Krzysiek60: Poprawiam
| (2x+1)(2x2+5x)−(2x+3)(2x2+7x) | |
| <0 |
| (2x2+7x)(2x2+5x) | |
zgubilm przy pisaniu x
3 paź 16:00
PW: Nie, w pierwszym mianowniku jest (2x2+7x)
3 paź 16:01
Krzysiek60: Dzien dobry
PW 
poprawilem .Pisalem z rozpedu
3 paź 16:02
PW: O, byłem o sekundy za wolny.
I nie lękaj się,
Marcinie, wyrazy zawierające x
3 zredukują się
3 paź 16:03
jc: A nie lepiej odwrotnie? No chyba że ktoś lubi liczby ujemne.
| | 2x+3 | | 2x+1 | |
0 < |
| − |
| |
| | 2x2+5x | | 2x2+7x | |
| | (2x+3)(2x+7)−(2x+5)(2x+1) | | 8(x−2) | |
= |
| = |
| |
| | x(2x+7)(2x+5) | | x(2x+7)(2x+5) | |
(−
∞,−2/5), (−2/7,0), (2,
∞)
3 paź 16:09
PW: 
, w mianowniku było (2x
2+5), nie (2x
2+5x)
3 paź 16:22
Marcin: rozwiązanie inne trochę bo
(−
∞, −
72) u ( −
52, 0) u (2,
∞)

dzięki
3 paź 16:24
Marcin: +5x, napisałem potem
3 paź 16:25
jc: Na początku tak, ale potem Marcin dopisał x po liczbie 5.
3 paź 16:25
jc: Marcin, oczywiście masz rację.
3 paź 16:26
Marcin: teraz mam coś takiego
x3+4x2x2+x−12≥0
3 paź 16:26
PW: O matko, tego nie zauważyłem (zazwyczaj nie czytam innych wypowiedzi, tylko początkowe
pytanie).
3 paź 16:30