funkcje
wojtylll: Czy mógłby ktoś pomóc znaleźć błąd? Z góry dziękuje.
Zadanie polega na pokazaniu przekształceń funkcji
y = |f(2−x)|−1
y = f(x)
Symetria względem Y
y = f(−x)
Translacja o wektor [ −2, 0 ]
y = f(−x + 2)
|f(x)|
y = |f(−x+2)|
translacja o wektor [0, −1]
y = |f(−x+2)| −1
3 paź 23:09
jc: Translacja o wektor (2,0)
Ale możesz od razu − wymetria względem osi x=1, bez żadnej translacji.
3 paź 23:15
wojtylll: Hm, a o wektor [2, 0] nie było by y = |f(−x−2)| −1? Nie do końca rozumiem to zagadnienie
3 paź 23:17
jc: f(−x) → f(−x+2) = f(−(x−2) ), od x odejmujesz 2, a więc wykres przesuwa się w prawo.
3 paź 23:22
wojtylll: nie do końca jestem pewny czy rozumiem, ale dziękuje.
3 paź 23:30
wojtylll: Dalej nie rozumiem, teraz mam przykład
2−f(|−3+x|)
4 paź 00:13
wojtylll: I znowu błąd z wektorem, gdyż jest źle przesunięte. To, co wydaje mi się że mam przesunąć w
lewo − powinno być w prawo...
4 paź 00:13
wojtylll: Ktoś mógłby to jeszcze raz wyjaśnić? Z góry dziękuje
4 paź 00:51