Parametr
Lora: Funkcja f(x) =sin(π+x) gdzie x∊<−π, 2π>
Wyznacz wartość parametru a, a ∊R dla których równanie f(x) =2a+1 ma dwa rozwiązania
3 paź 17:30
Jerzy:
Ponownie....wzór redukcyjny i metoda graficzna.
3 paź 18:06
Lora: Tylko nie wiem jak to policzyć co zrobić z tym 2a+1
3 paź 18:10
Jerzy:
Rysujesz prostą równoległą do OX i ona ma równanie y = 2a + 1
3 paź 18:14
Lora: Ale na jakiej wysokości?
3 paź 18:18
Jerzy:
Właśnie to musisz ustalić, kiedy ta prosta przecina drugi wykres w dwóch punktach w zadanym
przedziale.
3 paź 18:21
Lora: Nie wiem jak to zrobić niestety, to trudno
3 paź 19:08