Układ równań z wart bezwzględną
Kuba: Witam wytłumaczyłbym mi ktoś jak rozwiązać ten układ równań z wart bezwzgl. I parametrem z góry
dziękuje :
|3−x|−|3+x|=m
|x−3|−|x−(−3)|=m
3 paź 22:44
Krzysiek60: |x−3|= |3−x|
|x−(−3)|= |x+3|
3 paź 22:57
jc: Przecież to jedno równanie.
|3−x|−|3+x|=m
−−−−−−(−3)−−−−−−− (3) −−−−−−−−>
Rozpatrujemy 3 przypadki.
(1) m ≥ 6, x ≤ −3
(2) − m ≤ 6, x ≥ 3
(3) −6 ≤ m ≤ 6, −3 ≤ x ≤ 3, (3−x) − (3+x) = m, −2x = m, x=−m/2
3 paź 23:00
Krzysiek60: Dobry wieczor
jc
3 paź 23:05
jc: Dobry wieczór
3 paź 23:11