Nierówność wymierna
Stefan: x3+4x2x2+x−12≥0
POMOCY NIE WIEM
jestem w takiej sytuacji
(x3+4x2)(x2+x−12)≥0
3 paź 16:41
PW: Rozkładaj te trójmiany na czynniki.
3 paź 16:44
Stefan: x2(x+4)(x−3)(x+4)?
3 paź 16:46
Bleee: Tak... I teraz 'wezyk'
3 paź 17:43
Stefan: Czy jeśli x+4 występuje dwa razy to nastepuje odbicie od osi?
3 paź 17:52
Jerzy:
Nie rżnij głupa, przedtem byłeś Marcin
3 paź 17:59
Stefan: A co to za różnica kim byłem?
3 paź 18:01
Jerzy:
Temat prowadzi się do końca.
3 paź 18:02
Stefan: Marcin, Stefan czy Mariola, mam problem.
Jeśli dobrze rozumuję to jeśli jest x2 to jest odbicie od osi przy zerze, oraz odbicie od osi
przy −4, ponieważ występuje ono dwa razy, więc jeśli dobrze mi się wydaje wykres powinien
wyglądać w ten sposób: x {−4}, {0} <3,∞) ?
3 paź 18:07
Jerzy:
Odbicie jest tylko dla x = 0
3 paź 18:11
Jerzy:
Jeszcze dla x = −4 ( nie zauważyłem)
3 paź 18:12
Stefan: końcowy wynik jest taki jak napisałem? Bo w odpowiedziach w książce jest tylko {0} u <3,∞)
3 paź 18:24
Pytający:
Uwzględnij dziedzinę, a wyjdzie Ci poprawne rozwiązanie: x∊{0}∪(3, ∞).
3 paź 18:35
Stefan: Dobrze, ale skąd wiadomo, że dziedzina to −4? Dlaczego nie 3? Jeśli 9+3−12=0?
3 paź 19:19
Jerzy:
A czemu uważasz,że dziedzina to −4 ?
3 paź 19:24
Jerzy:
Człowieku... oprzytomniej.Kiedy x2 + x − 12 ≠ 0 ?
3 paź 19:28
Mila:

(x
3+4x
2)(x
2+x−12)≥0 i x≠3 i x≠−4⇔
x
2*(x+4)
2*(x−3)≥0
x=0, x=−4 podwójne pierwiastki w(x)=x
2*(x+4)
2*(x−3)
x=3− pojedynczy
x∊(3,
∞)∪{0}
3 paź 19:31
madi: Przepraszam bardzo, ale chyba też zbytnio nie rozumiem, jeśli x≠3 oraz x≠−4 to dlaczego
wyrzucamy z rozwiązania tylko −4? DLatego że jest odbijane od osi, i nie przechodzi przez nią
czy dlaczego?

proszę nie krzyczeć
3 paź 19:47
Jerzy:
x = 3 jest też wyrzucone, zauważ, że przedział (3,+∞) jest obustronnie otwarty.
3 paź 19:52
madi: o jejku rzeczywiście moje niedopatrzenie



! DZIĘKUJĘ WAM
3 paź 19:53
PW:
Dziedzina: D=R\(−4, 3}
Widać, że x
1=0 jest rozwiązaniem. Tłumaczyć nie trzeba, jedynie pamiętać przy udzielaniu
odpowiedzi..
Dla x≠0 rozpatrywana nierówność jest więc równoważna nierówności
(można podzielić obie strony przez dodatnie x
2 i można uprościć ułamek). Mianownik w (1) musi
być dodatni, stąd
x−3 > 0
x > 3
Odpowiedź: Rozwiązaniami nierówności są x∊{0}∪(3,
∞).
Zobaczyłeś gdzieś "metodę na węża" i od samego początku rzuciłeś się na nią, podczas gdy nie
była wcale potrzebna.
Mówiąc poważnie boli mnie brzuch, gdy słyszę o "wężu króremu się odbija".
3 paź 20:50