Znajdź te liczby
Aga: Suma dwóch liczb wynosi 5, a różnica ich odwrotności równa się iloczynowi odwrotności tych
liczb. Znajdź te liczby
3 paź 19:33
Jerzy:
x + y = 5
1/x − 1/y = 1/(x*y)
3 paź 19:36
Aga: Co dalej? Chyba robię błąd w dalszej części równań
3 paź 19:38
Jerzy: Pokaż te rachunki.
3 paź 19:41
Aga: x wychodzi 1 a y=4
3 paź 19:42
Janek191:
y = 5 − x
Wstaw do 2) równania
3 paź 19:43
Janek191:
Te liczby nie spełniają 2) równania
3 paź 19:44
Jerzy:
1 − 1/4 ≠ 3/4 , czyli źle
3 paź 19:45
Janek191:
x = 2 i y = 3
3 paź 19:46
Janek191:
1) x + y = 5
| | 1 | | 1 | | 1 | | y − x | | 1 | |
2) |
| − |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ y − x = 1 |
| | x | | y | | x*y | | x*y | | x*y | |
Mamy układ:
y + x = 5
y − x = 1
−−−−−−−−−−−−−−−
3 paź 19:49
Kara: dzięki
3 paź 19:52