Czy dana równość jest prawdziwa dla każdej całkowitej?
Alfred: Witam
Chce udowodnić koledze, że A*(B/C) zawsze jest równe (A*B) /C gdzie A, B, C to liczby całkowite
Czy znacie jakiś kontr dowód, bo on mówi, że się mylę i nie wiem czy mam rację?
3 paź 13:16
Jerzy:
Masz rację. Dla dowolnych trzech liczb: a,b,c ( c ≠ 0 ) zachodzi równośc:
3 paź 13:19
Alfred: Dzięki Jerzy
Chyba mu chodziło, że C nie może być 0
3 paź 13:39
jc: c≠0, a(b/c)=a(bc−1) =(ab)c−1=(ab)/c, wykorzytaliśmy łączność mnożenia.
3 paź 15:15
PW: Tu − jak Koledzy pokazali − nie ma wątpliwości.
Kolega pewnie wie o zapisie budzącym wątpliwości − kiedy nie ma nawiasów.
Ile to jest
a:b•c
− tu mogą być spory między osobami, które nie pamiętają umowy o kolejności wykonywania działań.
6:2•2
należy liczyć jako 6:4 czy jako 3•2?
3 paź 16:16
Adamm:
PW
chyba ci się pomyliło A/BC z AB/C
3 paź 16:18
PW: Nic mi się nie pomyliło, przeczytaj uważnie co napisałem.
3 paź 16:24