...
gfddfg4433: Blagam, pomocy!
Dla jakich parametrów a równanie: cosα= a2−1/a2 ma rozwiązanie?
3 paź 18:54
Jerzy:
A jakie wartości może przyjmować funkcja y = cosx ?
3 paź 18:55
Adamm:
dowolne
jak x jest zespolone, oczywiście
3 paź 18:57
gfddfg4433: od −1 do 1?
3 paź 18:58
gfddfg4433: Chryste Panie xd bez zespolonych
3 paź 18:58
Jerzy:
No to jesteś w domu.
3 paź 19:01
Jerzy:
Potem podstaw t = a2 i t ≥ 0
3 paź 19:02
gfddfg4433: jeszcze jakas podpowiedz? trygonometria to czarna magia
3 paź 19:02
ICSP: −1 ≤ cosα ≤ 1
−1 ≤ a2 − 1/a2 ≤ 1 dla a ≠ 0
3 paź 19:09
Jerzy:
Upss .... t > 0
3 paź 19:11
Mila:
a≠0
i
2a
2−1≥0
3 paź 22:24
jc:
−1 ≤ a2 − 1/a2 ≤ 1
−a2 ≤ a4 − 1 ≤ a2
a4 − a2 − 1 ≤ 0 i 0 ≤ a4 + a2 − 1
(a2 − 1/2)2 ≤ 5/4 i (a2+1/2)2 ≥ 5/4
1/2 − √5/2 ≤ a2 ≤ 1/2 + √5/2 i a2 ≥ −1/2 + √5/2
√ (√5−1)/2 ≤ |a| ≤ √ (√5+1)/2
3 paź 22:52