Proszę o pomoc i wyjaśnienie
Sara: |4x−5/2x+7|−3≤0
3 paź 11:20
Krzysiek60: teraz korzystasz z wlasnosci wartosci bezwzglednej
|x|≤a⇔x≤a i x≥−a
3 paź 11:25
Jerzy:
Witaj

Nie ma potrzeby rozbijać na dwie wartości bezwzględne. Cały ulamek zostawić pod modulem.
3 paź 11:29
Sara: tak zrobiłam. Wyszło mi x≥−13 oraz x≥−8/5 i określiłam dziedzinę, że x≠−7/2
Ale wychodzi inny wynik niż ma być. Wygląda jakby ten sposób to była tylko część rozwiązania
3 paź 11:31
Jerzy:
Pokaż jak to liczysz, to wskażemy błedy, które popełniasz.
3 paź 11:32
Krzysiek60: Dzien dobry
Jerzy 
Wlasnie po napisaniu zauwazylem ze zrobilem to niepotrzenie .
3 paź 11:34
Sara: |4x−5/2x+7|≤3 D=R−{−7/2}
1) |4x−5/2x+7|≤3 2) |4x−5/2x+7|≥−3
1) 4x−5≤6x+21 2) 4x−5≥−6x−21
1) −2x≤26 2) 10x≥−16
1) x≥ −13 2) x≥ −8/5
x należy <−13, −7/2) u (−7/2, +nieskończonosci)
3 paź 11:40
Jerzy:
Na jakiej podstawi mnoźysz obustronnie przez mianownik ?
3 paź 11:41
Sara: chciałam się go pozbyć, ale coś mi w tym nie pasuje, bo nie wiem czy wtedy nie jest ujemny i
czy nie powinnam odwrócić znaku .
3 paź 11:44
Krzysiek60: Zle . Pytanie do Ciebie . Dlacego mnozysz przez mianownik ? Wiesz jaki bedzie ? Ujemny czy
dodatni ?
Co wprzypadku gdy jest ujemny ? Musisz zmienic zwrot nierownosci .Wiec lepiej pomozyc przez
kwadtrat mianownika
3 paź 11:44
Sara: 1) (4x−5)(2x+7)≤6x+21
8x2+8x−56≤0
Δ=25
x1=2
x2=−3
2)(4x−5)(2x+7)≤−6x−21
8x2+20x−14≥0
Δ=4√53
x1=−5+√53/4
x2−5−√53/4
3 paź 11:58
PW:
| 4x−5 | | 4x+14−19 | | 19 | |
| = |
| =2− |
| , |
| 2x+7 | | 2x+7 | | 2x+7 | |
mamy więc nierówność
Teraz rozważyć te nierówności:
a) dla 2x+7 > 0 − "lewa" nierówność jest oczywista, rozwiązujemy
| | 1 | | 5 | | 7 | |
|
| ≤ |
| , x > − |
| |
| | 2x+7 | | 19 | | 2 | |
b) dla 2x+7 < 0 "prawa" nierówność jest oczywista, rozwiązujemy
| | 1 | | 1 | | 7 | |
− |
| ≤ |
| , x < − |
| . |
| | 19 | | 2x+7 | | 2 | |
Suma rozwiązań a) oraz b) powinna dać rozwiązanie badanej nierówności.
3 paź 12:33