matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.6.2014
Zadania
Odp.
1
Szybko:
Sinπ=0 cosπ=−1
0
tyu:
0
Całkus:
Oblicz objętość bryły
√
x
*e
2
x
. Granice to: 0 i 3
6
Dziadek Mróz:
Takie same
1
matematyk:
Dla jakiego x punkty A(1,−3,2), B(−2,0,3), C(0,−6,1) oraz D(x,−1,1) leżą na jednej płaszczyźnie?
0
EDZIA:
kierunek piątek −−−wyniki.
9
tyu:
1
Ona:
Do banku, w którym obowiązuje oprocentowanie złożone kwartalne ze zmienną stopą procentową wpłacono kapitał 10000 PLN na okres jednego roku. W kolejnych kwartałach roczne stopy
30
Aśka13:
Witam
Mam pytanie, który z tych kierunków studiów najlepiej wybrać, po którym najłatwiej jest z pracą?
18
Artur:
Zamiana na radiany:
2
jadziaa33:
Sprawdzic czy grupy G1 i G2 sa izomorficzne G1= Z
+
4
x S
3
x Z
+
z
17
lil:
Dane są funkcje 2 f(x) = x − 6x+ 9 i g(x) = x + 7 .
1
agatka:
Na ile sposobów można przejść najkrótszą drogę z dolnego, lewego, przed− niego rogu do prawego, górnego, tylnego rogu spaceruj¡c po siatce prostopa−
1
WueR:
Da sie jakos latwo policzyc taka granice [gdzie rozwazana funkcja to ciag]?
2
djmati12:
siema, mam problem z taką całką, nie mam pojęcia jakim sposobem ją rozwiązać. Pomoże ktoś?
3
agatka:
Zadanie: Oblicz:
1
paul:
Podaj bazę jadra i bazę przekształcenia liniowego L:R
3
→R
2
określonego wzorem: L(z,y,x) = ( 2x+y , x+y−z )
3
jadziaa33:
1
1
Wykaz ze nie istnieje taka liczba a ∊ R ze wielomian f= 1 + X +
X
2
+
X
3
∊R[X]
2
6
jest podzielny przez (x−a)
2
.
2
Rafał:
Witam serdecznie,
3
?:
rozłóż na czynniki rzeczywiste oraz zespolone wielomian W(x)= x
4
+ 16
14
setaRDG:
Witam mam problem z rozwiązaniem takiej całki ∫
x
3
2x
3
−2x
2
+x−1
Wiem , że pierwszym krokiem bd dzielenie licznika przez mianownik i otrzymamy ∫1/2dx +
2
aaa:
1
aaa:
0
Daniel:
a)Wyznacz elastyczność względem x w punkcie Q (1,1) i zinterpretuj uzyskany wynik b) Wyznacz i narysuj izokwante przechodzace przez punkt A (8,0)
2
sss:
Znaleźć liczbę rozmiszczen 4 Kul rozróżnialnych w 4 komórkach nierozróżnialnych?
52
J:
Podpowiedź: ... zadanie wykonalne w pamięci...
4
dasdasd:
STUDIAAAA
3
jadziaa33:
opisz elementy odwracalne oraz dzielniki zera w pierscieniu Map(R).
1
Diana:
hej, mam problem z pewną całką, nie oczekuje całego rozwiązania, tylko podpowiedzi czy robić ją przez części czy przez podstawianie? no i co wyznaczyć. Z góry dziękuje za pomoc
0
noja:
Pocisk o masie 10g wylatuje z lufy ( masa prochu 5g) . Wylatuje z lufy z prędkością początkową 600m/s . R=8,31 u(mikro) = 0,025 . Oblicz temperaturę spalania prochu tp− co to jest ?
3
Pi:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym kąt ostry między ramionami AB i Ac ma miarę . Sciana boczna BCS jest przystająca do trójkąta ABC i prostopadła do
1
Kali:
1. Przedstaw w postaci algebraicznej liczbę zespoloną
3
ggg:
Określ wartości c, dla których funkcja f jest odpowiednio: funkcją homograficzną, liniową (ale nie stałą), stałą.
0
Goska:
Czy ktoś z Was nalezy do obszaru oke kraków? czy wyniki z maur w tym obszarze podawane są już po północy ? proszę o życzliwość i pomoc, bo juz nie wytrzymam dosłownie ...!
31
Goska:
Czy ktos z Was nalezy do obszaru OKE kraków? czy wyniki matur pojawiają się na stronie juz po 24 ? proszę o zyczliwosć i pomoc jęsli ktoś wie bo juz nie wytrzymam normalnie z tym
3
chwast:
CH3COOC2H5+H2SO4−−−−−−>
1
hi;f:
mam pytanie: jak narysować dystrybuante mając dane tylko średnią. Mógłby ktoś narysować dystrubuante wiedzac że średnia wynosi 2?
0
ABES:
Różniczka y"−y'=e
2x
r
2
−r=0
0
Potrzebująca:
∫−
∞
∞