wielomiany
?: rozłóż na czynniki rzeczywiste oraz zespolone wielomian W(x)= x4 + 16
25 cze 17:19
WueR:
x4 + 16 = x4 + (2i)4
25 cze 17:21
ICSP: x4 + 16 = x4 + 8x2 + 16 − 8x2 = (x2 + 4)2 − (2√2x)2 = (x2 + 2√2x + 4)(x2 − 2√2x
+ 4)
25 cze 17:25
AS: c.d.
x
2 + 2*
√2*x + 4 = 0
Δ = (2*
√2)
2 − 4*1*4 = 8 − 16 = −8
√Δ = 2*
√2*i
| | −2*√2 − 2*√2*i | |
x1 = |
| = −√2*(1 + i) |
| | 2 | |
| | −2*√2 + 2*√2*i | |
x2 = |
| = −√2*(1 − i) |
| | 2 | |
Rozkład pierwszego nawiasu
(x − x1)*(x − x2) podobnie drugi nawias
25 cze 19:21