matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoc w rozwiązaniu
agatka:
Zadanie: Oblicz:
4
2
3
2
= 3
+{1}{3} = 3*3+(3−1)!=9+2! = 11
Mam taki rozwiązany już przykład, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zostało zrobione ? skąd te liczby się wzięły, lub ewentualnie pokazać to na przykładzie powiedzmy: Oblicz:
8
4
25 cze 18:32
Mila:
W tym pierwszym masz kiepski zapis.
8
4
8!
8!
4!*5*6*7*8
5*6*7*8
2)
=
=
=
=
=
4!*(8−4)!
4!*4!
4!*1*2*3*4
8*3
=5*2*7=70
25 cze 18:41
agatka:
Dzięki bardzo
25 cze 18:46
pigor:
4
2
4*3
..., a
=
= 6 ,a nie 11
. ...
2*1
25 cze 18:50