Dla jakiego x punkty A, B, C oraz D leżą na jednen płaszczyźnie.
matematyk: Dla jakiego x punkty A(1,−3,2), B(−2,0,3), C(0,−6,1) oraz D(x,−1,1) leżą na jednej
płaszczyźnie?
Próbowałem obliczyć wektorki AB, BC, CD i skorzystać ze wzoru: AB * (BC x CD), gdzie jak wynik
wyjdzie zero to leżą na jednej płaszczyźnie, a jak różny od zera to nie leżą na jednej
płaszczyźnie. Teoretycznie x się skróci i wychodzi wynik różny od zera (−20), czyli niby dla
żadnego x te punkty nie będą leżeć na jednej płaszczyźnie.
I moje pytanie jest czy dobrze to zadanie zrobiłem, bo mam wątpliwości.
25 cze 23:15
Mila:
Napisz równanie płaszczyzny.
Takie mi wyszło.
0*x+y−3z+9=0 (sprawdź rachunki)
Wsp. D mają spełnić równanie:
0*x−1−3+9=0
0*x+5=0
0*x=−5 równanie sprzeczne.
Zgodnie z Twoimi obliczeniami, nie istnieje takie x, aby punkty A,B,C,D leżały w jednej
płaszczyźnie.
25 cze 23:44
matematyk: Uhm... dzięki za odpowiedź, Twoja wersja wygląda prościej i co ważniejsze potwierdza moje
obliczenia, tyle że nie mam pojęcia w jaki sposób wyznacza się równanie płaszczyzny a co za
tym idzie nie wiem skąd to pierwsze równanie się wzięło.
26 cze 04:03
Mila:
A*x+B*y+C*z+D=0 równanie płaszczyzny, dzielimy przez D≠0
stąd
a*x+b*y+c*z+1=0
26 cze 15:20
matematyk: To akurat udało mi się wyszukać, jednak nie mam pojęcia skąd się wzięło: 0*x+y−3z+9=0
26 cze 15:39
Mila:
Zaraz.
26 cze 15:48
Mila:
a*x+b*y+c*z+1=0 podstawiamy współrzędne punktów A,B,C
1) a−3b+2c+1=0, /*2
−2a+3c+1=0,
−6b+c+1=0
2) 2a−6b+4c+2=0
−2a+3c+1=0,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−dodajemy stronaami
−6b+c+1=0
3) −6b+7c=−3
−6b+c=−1⇔c=6b−1
4)−6b+7*(6b−1)=−3⇔−6b+42b−7=−3, stad 36b=4
| | 1 | |
c=− |
| podstawiamy do równania −2a+3c+1=0, |
| | 3 | |
−2a=0⇔a=0
| | 1 | | 1 | |
6)0*x+ |
| y− |
| z+1=0 /*9 |
| | 9 | | 3 | |
0*x+y−3z+9=0 równanie płaszczyzny
7) podstawiamy wsp. punktu D
0*x−1−3+9=0
0*x=−5 równanie sprzeczne.
26 cze 16:08
pigor: ..., Twój sposób
matematyk−u jest też dobry, bo
| x−1 −1+3 1−2|
iloczyn mieszany (AD
→xAB
→)oAC
→= |−2−1 0+3 3−2| =
| 0−1 −6+3 1−2|
|x−1 2 −1|
= | −3 3 1| = −3(x−1)−2−9−3+3(x−1)−6=
−20 ≠ 0 ,
| −1 −3 −1|
a to oznacza, że 4 punty nie leżą w jednej płaszczyźnie . ...
26 cze 17:58