zadanie z parametrem i f. wykładnicza
tyu:
wyznacz wszystkie wartości paramteru m, dla których równanie
x
2−(2
m−1)x−3(4
m−1−2
m−2)=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków
| | c | |
czyli Δ>0 i x1*x2<0 x1*x2 = |
| = c zatem c<0 |
| | a | |
−3(4
m−1−2
m−2)<0 /: (−3)
4
m−1−2
m−2 >0
4
m−1 > 2
m−2
2
2m−2 > 2
m−2 2m−2>m−2 m>0
ale przy obliczaniu Δ to już mam problem
(2
m−1)
2−4*[−3(4
m−1−2
m−2)]> 0
(2
m−1)
2> −12(4
m−1−2
m−2)
2
2m− 2
m +1> −12 * 4
m−1+12* 2
m−2 czy mam podstawić t=2
m
25 cze 22:31
lolek: czemu nie
25 cze 22:32
tyu: t
2−t+1>−12t
2 *0,25 + 12t* 0,5
4t
2−7t+1>0 Δ=33
25 cze 22:42
sushi_ gg6397228:
źle policzona druga linijka Δ, w pierwszym poście
25 cze 22:44
tyu: ale jak wymnożę (−3) * (−4) = +12 i potem przenoszę na prawo, to mam −12
25 cze 22:51
sushi_ gg6397228:
linijka nizej
(a−b)2=a2 −2ab+b2
25 cze 22:54
sushi_ gg6397228:
(2
m−1)
2−4*[−3(4
m−1−2
m−2)]> 0
(2
m−1)
2+12(4
m−1−2
m−2)> 0
| | 1 | | 1 | |
(2m−1)2+12( |
| * 4m− |
| *2m)> 0 |
| | 4 | | 4 | |
(2
m−1)
2+3(4
m−2
m)> 0
2
m= t
(t−1)
2 + 3(t
2−t) >0
....
25 cze 22:57
tyu: powinno być 2
2m − 2* 2
m + 1 > ...
25 cze 23:01
tyu: aha, czyli bez przenoszenia najpierw. Dziękuje za pomoc
25 cze 23:02
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
25 cze 23:04