Dane są funkcje 2 f(x) = x − 6x+ 9 i g(x) = x + 7 .
lil: Dane są funkcje 2 f(x) = x − 6x+ 9 i g(x) = x + 7 .
a) Znajdź te argumenty, dla których zarówno funkcja f , jak i funkcja g przyjmują wartości
dodatnie.
b) Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m liczba f(m ) jest kwadratem liczby
całkowitej. Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m ) , jeżeli m = 123456 ?
a zrobiłam \, jednak zupełnie nie rozumiem podpunktu b/ Mógłby mi ktoś pomóc?
25 cze 19:41
Mila:
Chyba czegoś tam brakuje w zapisie.
Zapisz jeszcze raz f(x)
25 cze 19:45
lil: Jasne. mój blad.
f(x) x2 − 6x+ 9
25 cze 19:47
lil: Pomocy?
25 cze 19:58
Mila:
b)
f(x)=(x−3)2
f(123456)=(123456−3)2
f(123456)=123532
25 cze 20:06
sushi_ gg6397228:
a) f(x)>0
i
g(x)>0
25 cze 20:06
lil: Mila:
ale jeśli podstawiasz do (x−3)2 ten m to to nie jest podstawianie dla konkretnego przypadku?
Bo powinno być dla każdej liczby całkowitej?
25 cze 20:15
sushi_ gg6397228:
masz policzoną drugą czesc zadania
25 cze 20:18
lil: Ale jak dla mnie to jest uzasadnienie dla konkretnego przypadku, a za takie zadania sie dostaje
0 pkt.
25 cze 20:26
sushi_ gg6397228:
Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m ) , jeżeli m = 123456 ?
było pytanie, jest odpowiedź− czytanie ze zrozumieniem się kłania
25 cze 20:28
lil: Miałam na myśli raczej to: f(x)=(x−3)2 f(123456)=(123456−3)2
25 cze 20:29
sushi_ gg6397228:
to była odpowiedz do tego pytania
Mila zapisała sobie funkcje w łatwiejszej postaci i policzyła
25 cze 20:32
5-latek: x2−6x+9=(x−3)2
25 cze 20:37
5-latek: jak pisalem to nie bylo tych odpowiedzi
25 cze 20:38
lil: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m liczba f(m ) jest kwadratem liczby całkowitej.
A nie powinno na to pytanie być bardziej ogólnej odpowiedzi? coś w stylu f(m)=(m−a)2? czy
costakeigo?
25 cze 20:38
sushi_ gg6397228:
to już napisali
f(x)= (x−3)2
więc dla x=m, mamy
f(m)=(m−3)2 KROPKA.
25 cze 20:41
lil: ale przeciez nie jest napisamne, że trzeba to wziąć z poprzedniego podpunktu.
25 cze 20:43
Mila:
Gdyby chodziło o inną funkcję, to byłoby zadanie 2, a masz podpunkt (b).
25 cze 20:46