Pomocy !
Artur: Zamiana na radiany:
55 stopni 20' 15'' 400'''
Proszę o pomoc w jaki sposób mogę "to" zamienić na radiany
25 cze 21:10
5-latek: a jeden stopien to ile jest radianow ?
25 cze 21:13
25 cze 21:16
25 cze 21:19
Artur: Czyli mam ułożyć proporcję z tego ?
25 cze 21:29
5-latek: Artur mysl .Przeciez jestes studentem . Nikt w liceum czy technikum nie daje takich teraz
zadan do zrobienia (owszem przedtem tak )
25 cze 21:33
Artur: No tak wiem, tyle że jak człowiek nie uczył się takich rzeczy wcześniej, to dla niego takie
przeliczanie to nowość. Z resztą tym bardziej jak miał samą podstawową matematykę.
25 cze 21:45
Artur: Szczerze powiem, że nie wiem jak to zamienić i tutaj nie chodzi o to, że mi się nie chce
25 cze 21:51
25 cze 21:52
25 cze 21:53
25 cze 21:56
Artur: Wszystko fajnie, tylko ja mam jeszcze minuty,sekundy....
25 cze 21:59
Metis: 1° = 60′ = 3600″ = 216000‴
Działaj.
25 cze 22:01
Artur: 55 stopni 20' 15'' 400'''=55+20/60+15/3600+400/216000=119530/2160 stopni
| | 119530/2160 stopni*π | |
radian= |
| |
| | 180 stopni | |
coś takiego ?
25 cze 22:07
Artur: Tak w ogóle, mam pytanie znacie może jakąś literaturę z serii matematyka od podstaw ?
25 cze 22:10
Metis: 1° = 60′
x° = 20'
1° = 3600"
x° = 15"
1° = 216000"'
x° = 400"'
Wylicz x.
Dodaj do 55° .
I podstaw do tego
y° = x
Gdzie y to suma 55° + x ...
25 cze 22:16
Artur: Czyli to co zrobiłem jest źle ?
25 cze 22:22
Metis: Nie wiem. Nie sprawdzałem.
25 cze 22:22
Artur: Rozumiem, w każdym razie dziękuje
25 cze 22:37
daras: ≈ 0,97 rad
a z dokłądnością do milionowych: 0,970023293 rad
26 cze 16:37