f. homograficzna
ggg: Określ wartości c, dla których funkcja f jest odpowiednio: funkcją homograficzną, liniową (ale
nie stałą), stałą.
resztę przykładów, postaram się zrobić analogicznie

za pomoc, dziękuję
25 cze 12:19
J:
Dla c = 0 .... funkcja jest funkcją liniową ( nie stałą)
Dla c = −2 ... funkcja jest funkcją liniową ( stałą)
Dla c ≠ −2 ... funkcja jest funkcją homograficzną
25 cze 12:31
J: Mała poprawka ... nie istnieje c , aby f(x) była funkcją stałą.
25 cze 12:54
J: Anuluję poprawkę ..., dla c = −2 jest funkcją stałą..
25 cze 13:11
ggg: dziękuję, ale jak do tego doszlas/es?
26 cze 13:05
J:
| | 4x − 6 | | 4 | |
a) dla c = 0 masz: f(x) = |
| = |
| x − 2 .... f.liniowa |
| | 3 | | 3 | |
b) aby f. była homograficzna musi być spełniony warunek: 4*3 − c( −6) ≠ 0 ⇔ c ≠ −2
| | −2(−2x + 3) | |
c) dla c = − 2 masz: f(x) = |
| = − 2 ... f.stała |
| | −2x + 3 | |
26 cze 13:10
26 cze 22:57