Całeczka
setaRDG: Witam mam problem z rozwiązaniem takiej całki ∫
x32x3−2x2+x−1
Wiem , że pierwszym krokiem bd dzielenie licznika przez mianownik i otrzymamy ∫1/2dx +
∫
x2−1/2x −1/2x3 I teraz należało by chyba zrobić pochodną mianownika i przyrównać go do
licznika ale tego już nie potrafię , prosze o pomoc w rozwiązaniu

Z góry dziekuję
25 cze 17:07
WueR:
Zapisz wyraznie uzywajac do ulamka U zamiast u.
25 cze 17:09
setaRDG: | | x3 | |
∫ |
| To jwst początkowa całka a ta co nie wiem jak zrobić dalej ∫1/2dx + |
| | 2x3−2x2+x−1 | |
| | x2−1/2x−1/2 | |
∫ |
| = I nie wiem co zrobić z tą całką bo nie wiem jak zrobić z mianownika |
| | x3 | |
licznik
25 cze 17:14
WueR:
A po jakiej zmiennej calkujemy?
25 cze 17:16
setaRDG: Nie rozumię
25 cze 17:18
WueR:
| | x3 | |
∫ |
| − to nie jest calka  |
| | 2x3−2x2+x−1 | |
A po podzieleniu powinno chyba wyjsc:
| | x3 | | 1 | | | |
∫ |
| dx = |
| ∫dx + ∫ |
| dx |
| | 2x3−2x2+x−1 | | 2 | | 2x3−2x2+x−1 | |
25 cze 17:19
WueR:
Ta bardziej rozbudowana rozkladamy na ulamki proste.
25 cze 17:20
WueR:
Te*
25 cze 17:20
setaRDG: | | −x2 | |
Przepraszam bardzo za zapis  Ale nie rozumię dlaczego napisałeś |
| jak 1/2 mnożysz |
| | 2 | |
| | −1x | |
razy x i zmieniasz znak to powinno byc |
| Rozkładam na ułamki proste a jak takie bydle |
| | 2 | |
rozłożyć na ułamki pproste
25 cze 17:26
WueR:
Zgadza sie, to ja sie tam pomylilem − zle popatrzylem na stopnie przy zmiennej.
2x3−2x2+x−1 = 2x2(x−1)+x−1= (x−1)(2x2+1)
25 cze 17:27
setaRDG: To było niezłe
25 cze 17:38
setaRDG: | | 0 | | x+1/2 | |
A prosze mi powiedzieć czy to jest możliwe , że bd miał ∫ |
| dx +∫ |
| dx  |
| | x−1 | | 2x2+1 | |
WueR Mój mistrzu co sądzisz na ten temat
25 cze 17:49
WueR:
| | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| − tak liczyles? |
| 2x3−2x2+x−1 | | x−1 | | 2x2+1 | |
25 cze 17:51
setaRDG: tak tak

i mam 3 równania liniowe z 3 niewiadomymi , to policzyłem to za pomocą metody gaussa
25 cze 17:55
Bogdan:
a można prościej wyznaczyć A, B i C, bez rozwiązywania układu równań

Po wymnożeniu obustronnym równości przez (x − 1)(2x
2 + 1) otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
x2 − |
| x + |
| = A(2x2 + 1) + (Bx + C)(x − 1) |
| | 2 | | 2 | |
Dobieramy jakieś wartości x takie, żeby rachunki były proste:
| | 1 | |
dla x = 1: 1 = 3A ⇒ A = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x = 0: |
| = A − C ⇒ C = |
| − |
| = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x = −1: 2 = 3A + 2B − 2C ⇒ 2 = 3* |
| + 2B − 2*(− |
| ) ⇒ B = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
25 cze 18:29