tekstowe
Ona: Do banku, w którym obowiązuje oprocentowanie złożone kwartalne ze zmienną stopą procentową
wpłacono kapitał 10000 PLN na okres jednego roku. W kolejnych kwartałach roczne stopy
procentowe wynosiły: 6%, 8%, 6%, 8%. Wyznacz:
nominalna wielkość zgromadzonego kapitału po upływie roku
Aby podstawic do wzoru musze wyliczyc r,ale za okres calego roku prawda? I wlasnie nie wiem jak
to zrobic..
25 cze 21:30
pigor: ..., a ja ...

"na piechotę" widzę to tak:
K
1=10000(1+
14*6%)= 10000(1+1,5%)= 10000*1,015= 10150
K
2= K
1(1+
14*8%)= 10150(1+2%)= 10150*1,02= 10353
K
3= K
2(1+
14*6%)= 10353(1+1,5%)= 10353*1,015= 10508,295
K
4= K
3(1+
14*8%)= 10508,295(1+2%)= 10508,295*1,02=
10718,46zł .
25 cze 22:01
Ona: A no sprytnie to rozwiązałeś

dzieki za pomoc!

spróbuje jeszcze coś kombinowac z tym r
rocznym. Jak nic nie wymysle bede robic Twoim sposobem
26 cze 08:33