algebra
paul: Podaj bazę jadra i bazę przekształcenia liniowego L:R3→R2 określonego wzorem:
L(z,y,x) = ( 2x+y , x+y−z )
a tak przy okazji to czym dokładnie jest baza jądra i baza przekształcenia liniowego? wiem że
to ma jakiś związek z wektorami niezależnymi czy coś...
25 cze 18:25
Krzysiek: aby znaleźć jądro odwzorowania rozwiązujesz układ równań:
L(z,y,x)=0→ (wektor zerowy)
czyli (2x+y,x+y−z)=(0,0)
a drugie co chcesz wyliczyć to rząd odwzorowania (a nie jakaś "baza przekształcenia liniowego"
) czyli wyznaczasz obraz odwzorowania
ImL={(2x+y,x+y−z), x,y,z∊R}={x(2,1)+y(1,1)+z(0,−1), x,y,z∊R}=Lin{(2,1),(1,1),(0,−1)}
i wybierz z tych wektorów wektory liniowo niezależne bo 3 wektory w R2 nie mogą być liniowo
niezależne
25 cze 19:03