matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Diana:
hej, mam problem z pewną całką, nie oczekuje całego rozwiązania, tylko podpowiedzi czy robić ją przez części czy przez podstawianie? no i co wyznaczyć. Z góry dziękuje za pomoc
√
x
∬
dx
1 +
√
x
25 cze 15:17
J:
t =
√
x
t
2
= x 2tdt = dx
2t
2
.... = ∫
dt
1 + t
25 cze 15:41