pigor: ..., dwukrotnie przez części np. ze wzoru : ∫udv= uv−∫vdu , tak :
∫e−2xsin(3x)dx=
[ u=sin(3x) ⇒ du=3cos(3x)dx i dv=e
−2xdx ⇒ v= ∫ e
−2xdx= −
12e
−2x ]
= −
12e
−2xsin3x+
32 ∫e−2xcos(3x)dx , ale dalej tez przez części:
∫e−2xcos(3x)dx =
[ u=cos(3x) ⇒ du= −3sin(3x)dx i dv=e
−2xdx ⇒ v= ∫ e
−2xdx= −
12e
−2x ]
= −
12e
−2xsin3x+
32(−
12e
−2xcos3x−
32 ∫e
−2xsin(3x)dx)=
= −12e−2xsin3x−34e−2xcos3x −94 ∫e−2xsin(3x)dx , stąd
przenosząc na lewą stronę tę całkę
−94 ∫e−2xsin(3x)dx :
otrzymuję :
134 ∫e
−2xsin(3x)dx= −
12e
−2xsin3x−
34e
−2xcos3x /*
413 ⇔
⇔
∫e−2xsin(3x)dx= −
213e
−2xsin3x−
313e
−2xcos3x =
=
−113e−2x(2sin3x+3cos3x)+C − szukana całka ...
o ile gdzieś się nie walnąłem ...