Matematyka czy ekonomia czy finanse i rachunkowość
Aśka13: Witam

Mam pytanie, który z tych kierunków studiów najlepiej wybrać, po którym najłatwiej
jest z pracą?
25 cze 21:27
jakubs: Raczej nikt nie odpowie na to pytanie. Wszystko zależy od Ciebie, od tego co chcesz robić i
zależy co to będzie za "praca".
25 cze 21:31
Aśka13: Praca raczej w finansach. Mogłabym np zajmować się finansami jakiegoś przedsiębiorstwa.
wiem że to nie działa tak że ktoś przepowie mi przyszłość. Chodzi mi o to czy na cv korzystniej
wygląda matematyka finansowa czy finanse i rachunkowość, chyba pracodawcy nie wrzucają
wszystkich do jednego worka.
Poza tym czytałam że absolwent matematyki może być dobrym ekonomistą czy finansistą ale
odwrotnie już nie bardzo oraz że ludzi po ekonomii albo finansach jest mnóstwo i dyplom
ukończenia takiego kierunku niewiele już znaczy. Czy to wszystko prawda?
25 cze 21:42
jakubs: Wydaje mi się, że raczej wrzucają do jednego worka. Według mnie liczą się konkretne
umiejętności i ew. doświadczenie zawodowe, a nie papierek z uczelni. To jest moje zdanie.
Jeżeli ktoś się nauczył matematyki to raczej z tym problemów miał nie będzie. W dodatku
matematyk to osoba myśląca, a takich osób firmy potrzebują
25 cze 21:45
Aśka13: Czyli mogę rozumieć że raczej polecałbyś matematykę?
25 cze 21:50
jakubs: Osobiście wybierałbym matematykę, ponieważ nie "ciągnie" mnie do finansów. Najważniejsze jest
to aby Tobie kierunek się podobał i przedmioty odpowiadały, tak abyś studiowała co chcesz, a
nie to co Ci ktoś doradził albo kazał studiować. Jak Cię coś interesuje to będziesz pogłębiać
swoją wiedzę w danej dziedzinie i później z pracą problemów nie będzie, bez względu na
ukończony kierunek studiów. Studia mają tylko w tym pomóc, ale bez własnego wkładu ciężko
będzie coś osiągnąć.
25 cze 21:55
Aśka13: Mi obecnie też najbliżej do matematyki. Moim zdaniem jest bardziej ambitna i nie wyklucza też
kariery w innych dziedzinach niż finanse, chociażby w nauce.
A Ty jakubus co studiujesz?
25 cze 22:00
jakubs: Planuję studiować informatykę. Jestem tegorocznym maturzystą i czekam na wyniki
25 cze 22:02
Metis: @jakubs
Gdzie zamierzasz studiować ?
25 cze 22:06
25 cze 22:06
jakubs: AGH wydział fizyki, albo UJ wydział matematyki.
25 cze 22:07
Aśka13: Do piątku już coraz bliżej

ja też czekam choć myślałam że bardziej będę się niecierpliwić

A co myślisz o różnicach między uniwersytetem a politechniką? Ja chcę iść do Warszawy. Programy
studiów niewiele się różnią więc wybór jest tylko między nazwą uczelni w sumie.(myślę tu już
konkretnie o matematyce)
25 cze 22:09
jakubs: Na Uniwersytecie może być większy nacisk na teorię, ale pewnie fizyki nie będzie. Musisz
zobaczyć na programy studiów. Studentem nie jestem, więc wiele nie wiem na ten temat. Może
ktoś kto się bardziej zna mógłby się wypowiedzieć.
25 cze 22:17
Metis: @Asia
To zależy gdzie chcesz potem pracować

@jakubs
Informatyka i wydział matematyki ?
25 cze 22:19
Aśka13: @jakubus dzięki za odpowiedzi

Gdyby znalazł się jakiś pomocny student albo inna zorientowana w temacie osoba proszę o
wypowiedzi
25 cze 22:21
jakubs: Metis dokładna nazwa wydziału to "Wydział Matematyki i Informatyki". Założyłem, że
będziesz wiedział, o który wydział mi chodzi. Jednak nie pomyślałem o tym, że przecież nie
każdy musi znać wydziały danych uczelni. Wybacz

Na AGH nazwa wydziału to "Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej"
O te dwa wydziały mi chodziło.
25 cze 22:23
Metis: Taki też jest
http://www.im.uj.edu.pl/
Dobrze robisz

Będziesz miał po tym robotę

+ Pisałeś informatyke rozsz?
Znasz jakiś jezyk programowania ?
25 cze 22:25
Aśka13: Tak jak wcześniej pisałam zajmowanie się finansami jakiejś firmy byłoby ok

Odpowiadałoby mi
też uczenie w szkole średniej np. ale wiem że bardzo ciężko o posadę nauczyciela więc z tym
raczej nie wiążę przyszłości.
Jednak biorę też pod uwagę to że pracować zacznę dopiero za kilka lat i moje predyspozycje co
do pracy też mogą się zmienić. Skłaniam się ku matematyce też dlatego że moim zdaniem jest ona
przydatna tak naprawdę wszędzie i jeśli po dwóch latach studiów zapragnę programować to nic
nie będzie stało na przeszkodzie.
25 cze 22:27
jakubs: Instytut Matematyki chyba podlega pod wydział matematyki i informatyki.
Informatyki nie pisałem, ponieważ wolałem się skupić tylko na matematyce.
Trochę C++ ogarniam. Od lipca planuję zacząć uczyć się C.
25 cze 22:29
jakubs: Odradzam zawód nauczyciela. Jest niż i coraz mniej dzieci i w konsekwencji mniej klas. Dużo
nauczycieli jest zwalnianych, więc ciężko będzie o pracę w szkole.
25 cze 22:31
Metis: Politechnika to raczej do późniejszej pracy w przemyśle

Ale tak jak ktos ci wyzej pisał: sprawdź programy studiów. Jedno Ci moge powiedzieć : jak
wybierzesz dobrą, znaną , cenioną politechnikę czy taki sam uniwersytet to po uczelni jak i
polibudzie znajdziesz robotę .
25 cze 22:32
Metis: Mam takie same plany jak ty @jakubs

Ale ja raczej wybiorę PW.
25 cze 22:33
jakubs: No to ambitnie

Na PW to trzeba i matmę i fizykę dobrze zdać.
25 cze 22:37
kyrtap: w tym roku jak matmę ktoś dobrze zda na PW bez problemu się dostanie raczej
25 cze 22:42
Aśka13: Ja będę składać na PW i UW więc myślę że to jedne z najbardziej cenionych w Polsce szkół.
Właśnie z myślą o PW zdawałam matmę i fizykę. Trochę mi będzie szkoda tej fizyki jeśli wybiorę
matematykę. Przed maturą się z nią jakoś bardziej zaprzyjaźniłam
25 cze 22:43
Metis: A ty nie rozważałeś PW?

Odpowiednikiem twojego wydziału wydziału matematyki i informatyki na pw jest wydział matematyki
i nauk informacyjnych ? Dobrze kojarzę?
25 cze 22:43
jakubs: Fizyki nie zdawałem, więc nie ma sensu. W dodatku Warszawa mi jakoś nie odpowiada, drogie życie
i jakoś nie spodobało mi się to miasto.
25 cze 22:45
Aśka13: No to co drodzy studenci? Dodacie coś?
25 cze 23:15
Metis: A ja nadal czekam na odpowiedź
25 cze 23:32
jakubs: Metis coś podobnego. Podobny również do MIM na UW.
25 cze 23:46
Metis: Dzięki
25 cze 23:49
Aśka13: A ja się chyba nie doczekam
26 cze 12:50