matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.2.2020
Zadania
Odp.
0
eddie how:
Witam, kojarzycie jakieś dobre programy lub strony przydatne do rozrysowywania działań matematycznych, np. do korepetycji online, aby się to wygodnie robiło?
1
Michał:
Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f(x)=sin2x należących do przedziału <0;20π> Proszę o pomoc
1
Nowy:
Na ogrodzenie parkingu w kształcie prostokąta przeznaczono 300m bieżących siatki. ozdobna metalowa brama wyjazdowa ma mieć szerokość 12m. Jakie wymiary powinien mieć parking aby jego
2
Nancy14:
Czy zbiory te są domknięte, otwarte, zwarte, gęste? Znaleźć ich wnętrza i brzegi. (przestrzenie euklidesowe)
1
Nowy:
kula o promieniu
√
2
i stożek o promieniu podstawy p3{4] mają równe objętości 1. oblicz długość wysokości stożka
1
000:
suma dziesięciu wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 50 a suma dwunastu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 72 oblicz sumę stu początkowych wyrazów tego ciągu
2
Hubi:
napisz równania obu osi symetrii odcinak ab gdzie A=(
√
2
,2)i b=(−2
√
2
,2)
0
hubik:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni bocznej jest cztery razy większe od pola podstawy
98
salamandra:
Taaak, właśnie chciałem powiedzieć, ze niepotrzebnie mi na tyle sposobów to tłumaczysz
po pierwszym rysunku już wiedziałem
5
Kamil:
Wyznacz dziedzinę i najmniejszą wartość funkcji f(x)=log
(
√
2
2
)(8x−x
2
)
6
Wolfik:
z1 Spośród liczb sin2015,cos2015,tg2015,ctg2015 największa liczba to?
1
Aga :
1. Czworokąt jest wpisany w okrąg, proste wyznaczone przez przeciwległe boki przecinają się pod kątami α i 2α. oblicz miary kątów czworokąta, dla jakich wartości α zadanie to ma rozwiązanie?
5
Sandra:
Z wierzchołka kąta ostrego równoległoboku poprowadź dwie przekątne dzieląc ten równoległobok na 3 figury o równych polach
1
nowy:
Przez punkt a= (1,−6) poprowadzono prostą M prostopadłym do prostej l równaniu 4x+3y+14=0 prosta k ma równanie y=3/4x−1/2
1
Grecco:
Zmienna losowa ξ
n
ma rozkład jednostajny w przedziale (−4 −
1
n
) a zmienna losowa μ
n
ma rozkład dany wzorami:
0
abc:
Hania w kieszeni ma pięć kluczy z której tylko jeden otwiera drzwi jej biurka Hania wybiera na Chybił trafił i gdy jest niewłaściwy odkładam go na Biurko oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
3
xxx:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej ma długość 3
√
5
I tworzy z wysokością ostrosłupa kąt alfą taki że sinus Alfa = 2/
√
5
Oblicz pole powierzchni bocznej
1
Zzz:
Odcinek łączący środki ramion trapezu na długość 12 oblicz długości podstaw tego trapezu jeżeli stosunek ich długości jest równy 1:2
0
ddd:
W turnieju szachowym rozgrywanym systemem ”każdy z każdym” dwóch uczestników nie ukończyło turnieju, przy czym jeden z nich rozegrał 10 partii, a drugi tylko 1. Ilu było
5
janusz:
Równanie sin
2
(x)cos
2
(x)=0,01 ma w przedziale <0;2pi> n rozwiązań. Oblicz n. Czy to jest poprawnie rozwiązane?
7
Gangster:
Wyznacz dziedzine a nastepnie maksymalne przedzialy monotonicznosci funkcji:
1
Kamila:
Podaj zbiory liczb spełniających warunek:
5
Janki:
Pokazać że z wyrażenia granica x−>
∞
(1+1/x)
x
=e wynikają granice
3
Django:
Pomóżcie mi proszę z zadaniami na test z matematyki 1) Oblicz pole całkowite i objętość sześcianu, którego przekątna wynosi 27.
4
salamandra:
https://brainly.pl/zadanie/6064680
8
MarxistPlato:
Wyznacz iloraz ciągu an= 2
n
−2
n
+2. Wyszło mi, że q=−2 ale nie jestem pewien czy tak aby napewno będzie.
3
MarxistPlato:
Podaj ósmy wyraz ciągu w którym a3 = 6 i a5=54.
3
MarxistPlato:
Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 7 dają reszte 5?.
14
Qin Shang:
Bardzo sie cieszę i gratuluje