Pochodna funkcji, monotonicznosc funkcji
Gangster: Wyznacz dziedzine a nastepnie maksymalne przedzialy monotonicznosci funkcji:
| | x−2 | | x−2 | |
f(x)= x−2 + |
| + |
| +... |
| | x−3 | | (x−3)2 | |
| | 1 | |
Generalnie z zadaniem nie mam problemów, wszystko wiem jak rozwiązać. Wiem też q = |
| |
| | x−3 | |
oraz q>−1 i q<1
Lecz tutaj moje pytanie, dlaczego przyjmujemy takie q? skad wiedziec ze jest to szereg
geometryczny? Tresc zadania przepisałem cała dokładnie.

Prosze o wyjasnienie.
24 lut 16:35
salamandra: a1=x−2
| a2 | | x−2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = q |
| a1 | | x−3 | | x−2 | | x−3 | |
24 lut 16:38
Gangster: no dobrze a skad wiemy ze to q nalezy do przedzialu (−1 , 1) ?
24 lut 16:46
wredulus_pospolitus:
bo jeżeli nie jest to samo zadanie nie ma najmniejszego sensu
24 lut 16:49
Gangster: ok, czyli nie ma tutaj zadnego glebszego uzasadnienia? po prostu nalezy tak przyjac i koniec
kropka?
24 lut 16:52
Gangster: Ponawiam pytanie
24 lut 18:49
jc: Sam napisałeś, że q>−1 i q<1,
a to jest równoważne temu, że q∊(−1,1).
24 lut 18:58
Jerzy:
Żeby wyznaczyć monotoniczność tej funkcji,to musi ona mieć określony wzór,a tak będzie tylko
wtedy,gdy szereg będzie zbieżny, czyli musi być |q| < 1
24 lut 19:01