Prawdopodobienstwo
abc: Hania w kieszeni ma pięć kluczy z której tylko jeden otwiera drzwi jej biurka Hania wybiera na
Chybił trafił i gdy jest niewłaściwy odkładam go na Biurko oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
że Hania wyciągnie właściwy klucz za pierwszym razem, Trzecim razem, później niż za trzecim
24 lut 18:10
Arete: A − trafi za trzecim razem
B − trafi za czwartym lub piątym razem
Zauważmy, że prawdopodobieństwo na początku trafienia szukanego klucza jest równe 1/5 i z
każdym nietrafionym szansa się zwiększy 1/4 , 1/3, 1/2 , 1
P(A) = 4/5 * 3/4 * 1/3 = 1/5 (prawdopodobieństwo nietrafienia za pierwszym i drugim razem i
trafienia za trzecim)
P(B) = 4/5*3/4*2/3*1/2 + $/5*3/4*2/3*1/2*1 = 1/5 + 1/5 = 2/5 (prawdopodobieństwo trafienia za
czwartym razem + prawdopodobieństwo trafienia za piątym razem)
Jak lubisz rysować i robisz to estetycznie to te sytuacje można pięknie przedstawić na drzewku
25 lut 20:36
25 lut 22:01
Arete: W sumie ja jestem tu nowa, więc nawet nie wiedziałam, że takie zadanie już tu było
26 lut 18:27