trygonometria
janusz: Równanie sin2(x)cos2(x)=0,01 ma w przedziale <0;2pi> n rozwiązań. Oblicz n.
Czy to jest poprawnie rozwiązane?
sin2(x)cos2(x)=0,01
|sin(x)cos(x)|=0,1
|2sin(x)cos(x)|=0,2
|sin(2x)|=0,2
Rysuję i patrzę ile jest rozwiązań. n=8
24 lut 16:58
Bleee:
Co się stało w drugiej linijce?
24 lut 17:27
janusz: Zpierwiastokowałem obustronnie
24 lut 17:41
janusz: z 1 na 2 zpierwiastkowałem a z 2 na 3 pomnożyłem razy 2.
24 lut 17:55
janusz: ktoś coś ?
24 lut 20:59
wredulus_pospolitus:

tak ... 8 rozwiązań
24 lut 21:03