√3 | ||
z2 Najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania cosπ*tg(−x)=− | ||
3 |
π | π | 5π | 2π | |||||
to:a) | ,b) | ,c) | ,d) | |||||
3 | 6 | 6 | 3 |
√3 | ||
cos180*tg(−x)=− | ||
3 |
√3 | ||
cos(90+90)*tg(−x)=− | ||
3 |
√3 | ||
−sin90*tg(−x)=− | ||
3 |
√3 | ||
tg(−x)= | ||
3 |
π | ||
Największe ujemne rozwiązanie równania 2sin(x+ | )=1 to | |
6 |
π | π | π | 5 | |||||
x+ | = | +2kπ v x+ | = | π+2kπ i k∊C | ||||
6 | 6 | 6 | 6 |
2 | ||
x=2kπ v x= | π+2kπ | |
3 |
π | ||
dla kazdego alfa wyrazenie sin5αcos4α+cos( | −α)−cos5αsin4α jest równe | |
2 |
1 | 1 | ||
(sin9α)+sinα+sinα− | (sin9α)+sin(−α)= | ||
2 | 2 |
√3 | ||
tg(−x) = | ||
3 |
π | ||
−x = | + kπ | |
6 |
−π | ||
x = | + kπ | |
6 |
−π | 5π | 5π | ||||
x = {... , | , | , ...} ⇒ x0 = | ||||
6 | 6 | 6 |
π | π | |||
sin5xcos4x − cos5xsin4x + cos( | −x) = sin(5x − 4x) + cos( | −x) = | ||
2 | 2 |
π | ||
π = 180o ⇒ 1 = | ||
180o |
π | 7π | |||
2015o = 2015o* | =11 | |||
180o | 36 |
7π | 7π | 43π | ||||
sin(11 | ) = sin(1 | ) = sin( | ) | |||
36 | 36 | 36 |
7π | 43π | |||
cos(11 | ) = cos( | ) | ||
36 | 36 |
43π | 3π | |||
π < | < | |||
36 | 2 |
3π | ||
sin i cos w przedziale (π; | ) przyjmują ujemne wartości, sprawdźmy jak wygląda tg i ctg | |
2 |
7π | 7π | |||
tg(11 | ) = tg( | ) | ||
36 | 36 |
7π | 7π | |||
ctg(11 | ) = ctg( | ) | ||
36 | 36 |
6π | 7π | 9π | π | 7π | π | |||||||
< | < | ⇔ | < | < | ||||||||
36 | 36 | 36 | 6 | 36 | 4 |
π | π | |||
tg i ctg w przedziale ( | ; | ) przyjmują wartości dodatnie | ||
6 | 4 |
π | √3 | π | √2 | π | π | |||||||
tg( | ) = | , tg( | ) = | ⇒ tg( | ) > tg( | ) | ||||||
6 | 3 | 4 | 2 | 4 | 6 |
π | π | √2 | π | π | ||||||
ctg( | ) = √3 , ctg( | ) = | ⇒ ctg( | ) > ctg( | ) | |||||
6 | 4 | 2 | 6 | 4 |
π | π | |||
skoro tg( | ) = ctg( | ) | ||
4 | 4 |
π | π | π | π | |||||
ctg( | ) > ctg( | ) ≥ tg( | ) > tg( | ) | ||||
6 | 4 | 4 | 6 |
π | π | |||
ctgx > tg x dla x∊( | ; | ) | ||
6 | 4 |
π | ||
tg( | ) = 1 | |
4 |
π | ||
ctg( | ) = 1 | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |