Z wierzchołka kąta ostrego równoległoboku poprowadź dwie przekątne dzieląc ten r
Sandra: Z wierzchołka kąta ostrego równoległoboku poprowadź dwie przekątne dzieląc ten równoległobok na
3 figury o równych polach
24 lut 18:19
janek191:

Z wierzchołka kąta ostrego równoległoboku można poprowadzić tylko jedną
przekątną.
24 lut 18:29
Sandra: 1. Z wierzchołka kąta ostrego równoległoboku poprowadź dwie przekątne dzieląc ten
równoległobok na
trzy figury o równych polach
2. Czworokąt jest wpisany w okrąg, proste wyznaczone przez przeciwległe boki przecinają się pod
kątami α i 2α. oblicz miary kątów czworokąta, dla jakich wartości α zadanie to ma rozwiązanie?
24 lut 18:29
Jerzy:
Czy ty rozumiesz,co napisał janek191 ?
24 lut 18:34
Sandra: Dobrze, ale co z zadaniem drugim?
24 lut 18:39
Mila:
24 lut 22:54
Mila:

ZADANIE 2.
1)Czworokąt wpisany w okrąg⇔
a+c=180
d+b=180
2) Z sumy kątów w Δ
a+d+2α=180
d+c+α=180
============== dodajemy stronami
2d+a+c+3α=360⇔ 2d+180+3α=360
2d+3α=180
========
========
3) ΔBCK∼ΔADK
c=d+2α
==========
========
25 lut 15:34
Jerzy:
Witaj Mila , AE i AF to przekątne ? (22:54)
25 lut 15:44
Mila:
No przecież nie, myślę, że wreszcie Sandra zrozumie co pisaliście

Treść jest inna niż napisała.
Pozdrawiam
25 lut 16:09
Jerzy:
Wzajemnie
25 lut 16:36