Stereometria
salamandra: https://brainly.pl/zadanie/6064680
Jak zrobić to zadanie, tylko zamiast boku „a” mając podany promień kola wpisanego=r. Chodzi mi
tykko o wyznaczenie a za pomocą r, resztę umiem
24 lut 10:30
salamandra: Nieaktualne , tw. Sinusów
24 lut 11:49
an:

Czy teraz to "widzisz"
24 lut 11:52
salamandra: Wiem ze 2r to wysokość. Nie wiedziałem tylko jak wyznaczyć „a” za pomocą r i kąta α i
| | a | | 2r | |
kombinowałem niepotrzebnie z tw.cosinusow, a wystarczyło przyrównać |
| = |
| |
| | sin90 | | sinα | |
24 lut 12:00
an:

| | 2r | |
Dlaczego nie po prostu sinα= |
| |
| | a | |
24 lut 12:11