Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji
Michał: Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f(x)=sin2x należących do przedziału <0;20π>
Proszę o pomoc
24 lut 20:38
Leszek: sin(2x) = 0 ⇒ 2x = kπ ⇒ x= kπ/2
Dokoncz !
24 lut 20:40
Pat: sin2x=0 w <0,20π>
2x=0+kπ2 gdzie k∊C
x=0+kπ4
x1=0
x2=π4
x3=π2
x4=3π4
Zauważamy, że to ciąg arytmetyczny
an=a1+(n−1)r
r=π4
a1=π4
an=20π − bo to ostatni wyraz
20π=π4+(n−1)π4 → n=80
Suma wyrazów ciągu arytmetycznego:
Sn=(π4+20π)*12*80
Sn=810π
Proszę o sprawdzenie.
29 lut 13:33
a7:

y=sin2x x
1=π/2 r=π/2
29 lut 13:45
Pat: Faktycznie, przepraszam
sinx=0 dla x=π
więc x1=π2 jak a7
29 lut 13:58
Jerzy:
A dlaczego x1 = π/2 ?
29 lut 13:58
Jerzy:
Pat,nie bredź.sin2x = 0 ⇔ x = kπ/2
29 lut 14:00
a7: | | π | | π | | π | |
x1=π/2 r=π/2 xn=20π =π/2+(n−1)*(π/2) czyli n=40 (obliczamy 20π= |
| +n |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd n=40)
29 lut 14:20
Jerzy:
x1 = 0 , a nie π/2
29 lut 14:22
a7: no tak czyli n=41
29 lut 14:24
a7: x
1=0 r=π/2
x
n=20π
x
n=x
1+(n−1)r
n=41
29 lut 14:30
Pat:
Jerzy, przecież napisałem i się poprawiłem.
n=40 jak nie liczymy zera, wtedy wzór na sumę ciągu S41=(0+20π)*12*41
n=41 jak liczymy zero, wtedy wzór na sumę ciągu S40=(π2+20π)*12*40
S40=S41
29 lut 14:33
Jerzy:
Pat, 13:58 sinx = 0 ⇔ x = π , jest neprawdą bez dodatkowych założeń.
29 lut 14:37