PROBABILISTYKA
Grecco: Zmienna losowa ξn ma rozkład jednostajny w przedziale (−4 − 1n) a zmienna losowa μn ma
rozkład dany wzorami:
P(μn = 0) = 1 − 12n; P(μn = n) = 12n; n = 1, 2, 3, ...
Zakładamy, że dla każdego n zmienne ξn i μn są niezależne.
Oblicz granicę wg dystrybuanty ciągu (ξn + μn)n=1 do niesk.
24 lut 18:11
Adamm:
P(ξ
n + μ
n ≤ t) = P(ξ
n ≤ t)P(μ
n = 0) + P(ξ
n ≤ t−n)P(μ
n = n)
P(ξ
n ≤ t−n)P(μ
n = n) → 0 przy n→
∞, bo P(ξ
n ≤ t−n) → 0 jako że zmienne
ξ
n są ≥−4.
| | t+4 | |
limn P(ξn ≤ t)P(μn = 0) = limn P(ξn ≤ t) = limn |
| = (t+4)/4 |
| | 4−1/n | |
i. e. ξ
n + μ
n → (według dystr.) ξ, gdzie ξ ma rozkład jednostajny na (−4, 0)
24 lut 22:18