granice
Janki: Pokazać że z wyrażenia granica x−>
∞ (1+1/x)
x =e wynikają granice
granica x−>−
∞ (1+1/x)
x =e
granica x−>0+ (1+1/x)
1/x =e
granica x−>0− (1+1/x)
1/x =e
granica x−>0 ln(1+x)/x = 1
granica x−>0 (e
x−1)/x = 1
Ktoś by mógł mnie naprowadzic co powinienem zrobić
24 lut 13:06
Adamm: coś źle przepisałeś
24 lut 13:19
jc: Czy w drugiej i trzeciej linii nie powinno być (1+x)1x ?
24 lut 13:19
jc: (1+x)1/x
24 lut 13:20
Janki: Sorrki zagapiłem się macie racje @jc
24 lut 13:22
Adamm:
1) wynika z
| | 1 | | 1 | |
(1− |
| )−x = (1+ |
| )x → e gdy x→∞ |
| | x | | x−1 | |
2) u = 1/x →
∞
3) u = 1/x → −
∞
4) z 2 i 3
5) z 4 i u = e
x−1 → 0
24 lut 13:31