logarytmy, dziedzina i najmniejsza wartość funkcji
Kamil: Wyznacz dziedzinę i najmniejszą wartość funkcji f(x)=log
( √22 )(8x−x
2)
Więc wyznaczyłem poprawnie, zgodnie z odpowiedziami dziedzinę: D=(0,8) oraz najmniejszą wartość
równą −8.
Najmniejszą wartość powyższa funkcja logarytmiczna przyjmuje dla maksymalnej wartości funkcji
kwadratowej 8x−x
2, ponieważ powyższa funkcja logarytmiczna jest funkcją malejącą.
Tylko, że ta maksymalna wartość funkcji kwadratowej to 16, powstaje zatem taki twór: log
(
√22 )16. Skoro 16 nie należy do dziedziny funkcji logarytmicznej to dlaczego dla tego
x'a funkcja przyjmuje najmniejszą wartość? Czy przy wyznaczaniu najmniejszej wartości funkcji
bez rysowania wykresu pomijamy dziedzinę?
Prosiłbym o odpowiedź jedynie na moje powyższe pytanie, ponieważ tylko tej części nie rozumiem
w całym zadaniu. Będę wdzięczny za pomoc.
24 lut 19:19
Jerzy:
Największą wartość funkcji szukasz tylko w jej dziedzinie.
24 lut 19:28
Jerzy:
A poza tym, funkcja 8x − x2 nie osiąga wartości minimalnej.
24 lut 19:33
wredulus_pospolitus:
Największa wartość wyrażenia 8x − x2 nie musi się zawierać się w dziedzinie.
Dziedzina dotyczy 'x' i służy nam określeniu dla jakiego 'x' wyrażenie 8x−x2 > 0 ... i jak
widzisz ... dla x=4 (należy do dziedziny) powyższe wyrażenie przyjmuje wartość 16 ... a
przecież 16 > 0 więc wszystko jest jak najbardziej w porządku.
24 lut 19:35
Jerzy:
Czyli :fmax = f(4)
24 lut 19:38
Kamil: No tak... Dziękuję bardzo za poświęcony czas i pomoc
24 lut 19:39