Wyznaczanie ilorazu
MarxistPlato: Wyznacz iloraz ciągu an= 2n−2n+2.
Wyszło mi, że q=−2 ale nie jestem pewien czy tak aby napewno będzie.
24 lut 00:41
a@b: Przy takim zapisie
an=2n−2n+2 ⇒ an=2 −− ciąg stały
geometryczny , to q=1
arytmetyczny , to r=0
lub popraw zapis ciągu!
24 lut 00:51
a@b:
A może taki ma być zapis
an=2n−2n+2 ?
24 lut 00:54
MarxistPlato: Dokładnie taki jak teraz podałeś, jeszcze nie opanowałem poprawnego zapisywania obliczeń tutaj
haha.
24 lut 20:06
wredulus_pospolitus:
zauważ że
a
n = 2
n − 2
n*2
2 = 2
n − 4*2
n = 2
n(1−3) = −3*2
n
| an+1 | | −3*2n+1 | |
| = |
| = 2 = q |
| an | | −3*2n | |
24 lut 20:09
MarxistPlato: Czemu 2n − 2n*22? Może czegoś nie rozumiem, ale w przykładzie jest 2n−2n+2
24 lut 20:38
wredulus_pospolitus:
ab+c = ab*ac <−−− własności potęg się kłaniają
24 lut 20:38
24 lut 20:39
MarxistPlato: Dzięki
24 lut 20:50