matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.1.2021
Zadania
Odp.
1
Witam:
2
x
−2
−x
y=
2
x
+2
−x
6
Asia:
Dany jest zbiór X = {a,b,c} Relacja ⊂ X x X ma postac { <b,b> }. Czy ta relacja jest zwrotna?
2
Szczur:
czy ktos moglby mi z tym pomoc? Po pionowym pręcie o wysokości 5 m zsuwa się pierścień o masie 500 g. Podczas zsuwania się
1
Szczur:
.Po pionowym pręcie o wysokości 5 m zsuwa się pierścień o masie 500 g. Podczas zsuwania się pierścienia, działa na niego siła tarcia, o średniej wartości 1,5 N. Ile wynosi prędkość w
2
Mariusz:
Sprowadź wykładnik do postaci kanonicznej
1
krzysiu:
Znajdź punkty, w których funkcja f jest różniczkowalna oraz punkty, w których jest holomorficzna
3
Bartikooo:
Witam Mam problem z wyznaczaniem zbieżności/rozbieżności za pomocą szeregu Dirichleta, metodę znam
2
Alvaro:
Wektor y ma w bazie B1= (x1 = [1,0,1], x2 = [0,2,0], x3 =[3,0,1] ) współrzędne y = [3,1,2]B1.
5
Bartikooo:
7
n+1
+2arc tg 2n
an=
8*7
n
+1
17
jc:
x+2y=0
8
Alaias:
Podstawy trapezu prostokątnego ABCD mają długości AB=13, CD=11 i bok BC jest prostopadły do podstawy AB.
9
Bartikooo:
cos x+ 2 tg x < 2 + sin x
9
Bartek:
cos
2
x − 5 cos x < 0
14
Kate :
Graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego krawędź podstawy ma długość 20 cm a wysokość 24 cm, przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do
2
Kate :
W szeregu stoją osoby: A, B, C, D, E, F, G, H. Na ile sposobów można ustawić te osoby tak, aby:
0
koko:
oblicz pochodną z definicji 1/log(2x
2
+2)
0
asd:
Mam sobie taką granicę,chciałbym wyznaczyć sąsiedztwo punktu x
0
2
Beti:
Dany jest sześcian ABCDA’B’C’D’ o krawędzi 12 cm. Na krawędziach AB, AD i AA’ wyznaczono odpowiednio punkty K, L, M takie, że |AK| = 2 cm, |AL| = 3 cm i |AM| = 3 cm. Przez
0
Jan:
Notacja Denavita−Hartenberga
8
Lukasz:
Policz objętość bryły za pomocą całki podwójnej ograniczonej powierzchniami z=−1−
√
x
2
+y
2
x
2
+y
2
=2x i płaszczyzna z=0
1
100DniDoMatury:
|x+2|
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
Wyznacz granice lim
x
−
>
−
2
f(x)
x
3
+4x
2
+4x
Zrobiłem tak:
3
Jerzy:
1) Wektor AB jest wektorem kierunkowym prostej i zapusz ją w postaci parametrycznej
3
janek191:
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
4
Δelta:
Dzień dobry Wykres funkcji f(x) = x−3/x
2
−x−6 przesunięto o wykres u = [−2,1], a następnie przesunięty
8
asd:
Mam szereg
∞
5
Δelta:
Dzień dobry Funkcja f określona jest w zbiorze R w następujący sposób: jeśli a ∊ <2n − 1; 2n + 1> dla
0
Highway:
Mam przeliczyć na system dziesiętny te liczby w kodzie z przesunięciem ale nie znam nadmiaru. Jak to przeliczyć?
4
k@rolinka:
W przestrzeni R
3
dany jest endomorfizm f o wzorze f(x,y,z)=(−x−2z,2x−2y−4z,−2x+2z)
5
100DniDoMatury:
wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w podanym przedziale: