Wzór funkcji
Δelta: Dzień dobry
Wykres funkcji f(x) = x−3/x2−x−6 przesunięto o wykres u = [−2,1], a następnie przesunięty
wykres odbito symetrycznie względem początku układu współrzędnych. Otrzymano wykres pewnej
funkcji g. Zapisz wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
Od czego zacząć rozwiązywanie tego zadania?
23 sty 12:53
23 sty 12:54
janek191:
x ≠ −2 i x ≠ 3
| | x − 3 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | ( x −3)*(x + 2) | | x + 2 | |
23 sty 12:56
japa: Rozpocznij o dziedziny i w mianowniku zapisz postać iloczynową i wówczas skróć i dostaniesz
prostszą postać.
23 sty 12:57
janek191:
→
u = [ −2, 1]
x ' = − x ⇒ x = − x'
y ' = − y ⇒ y = − y'
Mamy
| | 1 | |
− y' = |
| + 1 / * (−1) |
| | − x' + 4 | |
Po opuszczeniu primów
23 sty 13:11