zbieznosc szeregu
asd: Mam szereg
∞
| | 1 | |
∑ |
| i mam napisane,że jest zbieżny do liczby e. |
| | n! | |
n=0
| | 1 | | 1 | |
No to będzie 1+1+ |
| + |
| ...... i tak dalej a e ≈ 2,71 |
| | 2 | | 6 | |
Jak mam wykazać,że jest zbieżny do tej liczby?Policzyłem sobie z kryterium D'Alemberta,że jest
zbieżny.
| | 1 | |
| = |
| no i granica tego = 0 < 1 ,zatem zbiezny,ale nie wiem jak |
| | n+1 | |
pokazac,ze do e
23 sty 11:35
23 sty 11:36
jc: Skoro masz napisane, że sumą jest e, to nie wiadomo, co masz pokazać.
Zbieżność wynika choćby z porównania z szeregiem geometrycznym.
23 sty 11:42
asd: nie no pisało tak tylko,ale sie zastanawialem jakbym dostał zadanie,że pokazać,że ten szereg
jest zbieżny do e,to bym nie wiedzial jak zrobic − stad te pytanie,a zbieznosc sobie
udowodnilem za pomoca kryterium d'alemberta
23 sty 11:47
jc: 1+1/1! + 1/2! + 1/3! + ... = e to definicja e.
23 sty 11:54
asd: aaaaa no faktycznie,a ja wymnazalem i nie widziałem

dziękuje
23 sty 11:55
jc: Można pokazać, że (1+1/n)n →e. Dowód znajdziesz w każdej książce do analizy.
23 sty 12:00
Adamm: jedna z definicji*
23 sty 12:11
jc: Masz rację. Zatem można pokazać równoważność definicji.
23 sty 12:17