matematykaszkolna.pl
W przestrzeni R^3 dany jest endomorfizm f o wzorze k@rolinka: W przestrzeni R3 dany jest endomorfizm f o wzorze f(x,y,z)=(−x−2z,2x−2y−4z,−2x+2z) Znajdź macierz endomorfizmu f w bazie kanonicznej. Wykaż, że endomorfizm f jest diagonalizowalny. Podaj macierz przejścia z bazy kanonicznej do bazy wektorów własnych oraz macierz odwzorowania w bazie wektorów własnych
23 sty 08:53
jc: Macierz M= [−1 0 −2] [2 −2 −4] [−2 0 2] [0 1 0]T jest wektorem należącym do wartości własnej −2. Rozpatrzmy teraz wektory postaci: [x 0 z]T.
nawias
−1 −2
nawias
nawias
−2 2
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

=−2

nawias
−1 −2
nawias
nawias
−2 2
nawias
nawias
−1
nawias
nawias
2
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
2
nawias

=3

Baza zbudowana z wektorów własnych [1 ] [0] [−1] [0 ] [1] [0] [−2] [0] [2] Wniosek, macierz można zdiagonalizować. Zbuduj z tych wektorów macierz P, będzie to macierz przejścia.
23 sty 09:54
jc: Oj, chyba za bardzo uprościłem. Wektory własne [0] [2] [1] [1] [0] [2] [0] [1] [−2] Pierwsze dwa należą do wartości własnej −2, ostatni do wartości własnej 3. Sprawdź.
23 sty 12:15
k@rolinka: jc dałbyś radę mi to wytłumaczyć jak dla kompletnie zielonej osoby?emotka
23 sty 12:59
jc: Moje rozwiązanie polegało na znalezieniu (odgadnięciu) wektorów własnych. Możesz postępować systematycznie. Zaczynasz od wielomianu charakterystycznego. Powinno wyjść f(k)=−(k+2)2(k−3). Usuwasz czynniki wielokrotne. g(k)=(k+1)(k−3). Sprawdzasz, czy g(M)=0. Faktyczne tak jest, co oznacza, że M można zdiagonalizować. Szukasz bazy złożonej z wektorów własnych rozwiązując równania jednorodne. Dla k=3 otrzymasz rozwiązanie jednowymiarowe, dla k=−2 dwuwymiarowe.
23 sty 13:06