W przestrzeni R^3 dany jest endomorfizm f o wzorze
k@rolinka: W przestrzeni R3 dany jest endomorfizm f o wzorze
f(x,y,z)=(−x−2z,2x−2y−4z,−2x+2z)
Znajdź macierz endomorfizmu f w bazie kanonicznej. Wykaż, że endomorfizm f jest
diagonalizowalny.
Podaj macierz przejścia z bazy kanonicznej do bazy wektorów własnych oraz macierz odwzorowania
w bazie wektorów własnych
23 sty 08:53
jc: Macierz
M=
[−1 0 −2]
[2 −2 −4]
[−2 0 2]
[0 1 0]
T jest wektorem należącym do wartości własnej −2.
Rozpatrzmy teraz wektory postaci: [x 0 z]
T.
Baza zbudowana z wektorów własnych
[1 ] [0] [−1]
[0 ] [1] [0]
[−2] [0] [2]
Wniosek, macierz można zdiagonalizować.
Zbuduj z tych wektorów macierz P, będzie to macierz przejścia.
23 sty 09:54
jc: Oj, chyba za bardzo uprościłem.
Wektory własne
[0] [2] [1]
[1] [0] [2]
[0] [1] [−2]
Pierwsze dwa należą do wartości własnej −2, ostatni do wartości własnej 3. Sprawdź.
23 sty 12:15
k@rolinka: jc dałbyś radę mi to wytłumaczyć jak dla kompletnie zielonej osoby?
23 sty 12:59
jc: Moje rozwiązanie polegało na znalezieniu (odgadnięciu) wektorów własnych.
Możesz postępować systematycznie. Zaczynasz od wielomianu charakterystycznego.
Powinno wyjść f(k)=−(k+2)2(k−3).
Usuwasz czynniki wielokrotne. g(k)=(k+1)(k−3).
Sprawdzasz, czy g(M)=0. Faktyczne tak jest, co oznacza, że M można zdiagonalizować.
Szukasz bazy złożonej z wektorów własnych rozwiązując równania jednorodne.
Dla k=3 otrzymasz rozwiązanie jednowymiarowe, dla k=−2 dwuwymiarowe.
23 sty 13:06