Kochani jak obliczyć to zadanie?
Kate : Graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego krawędź podstawy ma długość 20 cm a
wysokość 24 cm, przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Oblicz pole przekroju.
23 sty 16:55
chichi:
Najpierw sprawdź jaka figura będzie przekrojem, później skorzystaj z podobieństwa i z górki do
rozwiązania
23 sty 18:01
Beti : nie umiem tego zadania zrobić
23 sty 18:12
chichi:
To w końcu
Kate czy
Beti?
23 sty 18:15
Kate: zadanie moje moze Beti też nie umie
23 sty 18:19
Beti : nie jestem w stanie pomóc w rozwiązaniu
23 sty 18:22
Kate : szkoda
23 sty 18:23
Kate : pomoże ktoś?
23 sty 18:24
chichi:
| | 20√2 | | 24 | | 24 | | 6√2 | |
x= |
| =10√2, tan(α)= |
| = |
| = |
| , tan(60°)=√3 |
| | 2 | | x | | 10√2 | | 5 | |
| | 6√2 | |
√3> |
| tangens jest funkcją rosnąca na całej swojej dziedzinie ⇒ 60°>α |
| | 5 | |
23 sty 18:31
Kate : wielkie dzięki
23 sty 18:32
chichi:
α≈59.5°
23 sty 18:32
Kate : dzięki
23 sty 18:33
Mila:

a=20, H=24,α=60
o
1) Sprawdzamy kąt nachylenia ACD' do płaszczyzny podstawy
(Dorysuj sobie na osobnym rysunku, nie chcę zamazać ilustracji)
| | H | | 24 | | 24√2 | | 6√2 | |
tg∡DOD'= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |DO| | | 10√2 | | 20 | | 5 | |
Porównanie :
Przekrój jest trapezem.
2)
W ΔSKO: |AC|=20
√2
| | H | | √3 | | 24 | |
sin60o= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔√3*h=48 /*√3 |
| | h | | 2 | | h | |
h=16
√3
| | |KO| | | 1 | | |KO| | |
cos60= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | h | | 2 | | 16√3 | |
|KO|=8
√3
|DK|=10
√2−8
√3=|D'S|
|EF|=2|D'S|=20
√2−16
√3
| | 20√2−16√3+20√2 | |
3) PACFE= |
| *16√3 |
| | 2 | |
P
ACFE=(20
√2−8
√3)*16
√3=320
√6−384
P
ACFE=64*(5
√6−6)
23 sty 18:40
Kate : bardzo dziękuję za pomoc
23 sty 18:49
Mila:
Sprawdź rachunki
23 sty 18:56