algebra liniowa
Filip:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punktu A(1,−2,2) i B(−1,2,5) a następnie punk
przecięcia
tej prostej płaszczyzną zawierającą punkty C(0,1−4), D(0,0,−5), E(0,5,0)
23 sty 14:05
Jerzy:
1) Wektor AB jest wektorem kierunkowym prostej i zapusz ją w postaci parametrycznej
2) Wektor normalny płaszczyzny: [CDxCE]
3) Punkt przebicia.
23 sty 14:33
jc: Przecież to płaszczyzna x=0.
| | 1 | | 1 | |
Punk przecięcia leży w połowie drogi między A i B: |
| A + |
| B = (0,0,7/2) |
| | 2 | | 2 | |
Dlaczego nie piszesz A=(1,−2,2)?
Ta staroświecka notacja zakłada, że mamy abstrakcyjną przestrzeń,
w której zdefiniowano jakiś układ współrzędnych (w jaki sposób? tego nie piszesz).
23 sty 14:51
anulka33: jc a skad wiemy jaka przesztrzen gdy będzie A=(1,−2,2) przeciez w obu przypadkach mamy 3
wspolrzedne. tez mnie to ciekawi dlaczego tamten zapis co Filip stosuje jest "mało poprawny"
23 sty 15:22