umie ktoś obliczyć to zadanie
Beti: Dany jest sześcian ABCDA’B’C’D’ o krawędzi 12 cm. Na krawędziach AB, AD i AA’
wyznaczono odpowiednio punkty K, L, M takie, że |AK| = 2 cm, |AL| = 3 cm i |AM| = 3 cm. Przez
punkty K, L, M poprowadzono płaszczyznę. Oblicz odległość wierzchołka A od tej płaszczyzny
23 sty 16:23
rom:

1)
| | 1 | | 1 | |
V AKLM= |
| *( |
| *2*3)*3=3 |
| | 3 | | 2 | |
2)w ΔMLK:
|KL|=
√22+32=
√13
|ML|=3
√2, |MK|=
√13
h=2
√3
√6*d=3 /*
√6
6d=3
√6
| | √6 | |
d= |
| − odległość p. A od płaszczyzny KLM |
| | 2 | |
23 sty 17:21
Beti : bardzo dziękuję
23 sty 17:22